Πιάτο ημέρας: Χοντρό μακαρόνι με κολοκυθάκια και κατίκι

Αν δεν βρούμε bucatini χρησιμοποιούμε μακαρόνια για παστίτσιο Νο 3.
haoliang via Getty Images

Για το πιάτο ημέρας, μαγειρεύουμε χοντρό μακαρόνι με κολοκυθάκια και τυρί κατίκι.

Θα προσθέσουμε σκορδάκι, γραβιέρα χοντροτριμμένη, ξύσμα λεμόνι, φρέσκο δυόσμο και βασιλικό και μαυροκούκι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 10 λεπτά

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικά bucatini No 9 (ζυμαρικά χοντρά λίγο πιο λεπτά από του παστίτσιου, με τρύπα στη μέση)

400 γρ. κολοκυθάκια, μαζί με τους ανθούς τους

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

200 γρ. κατίκι

150 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη

ξύσμα από ½ λεμόνι

2-3 κ.σ. μαυροκούκι

φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα

φύλλα από 4 κλωνάρια βασιλικό, ψιλοκομμένα

120 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο και ψιλοκόβουμε τους ανθούς.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε περίπου 100ml από το νερό τους.

Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα το σκόρδο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια με τους ανθούς. Δυναμώνουμε τη φωτιά καλά και σοτάρουμε τα υλικά για 7 λεπτά.

Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά και το νερό τους που αφήσαμε κατά μέρος και ανακατεύουμε.

Τέλος ρίχνουμε τα τυριά, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα μυρωδικά και το μαυροκούκι και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε αντί για γραβιέρα να τρίψουμε ξηρό ανθότυρο.

Το μαυροκούκι θυμίζει κάτι από πιπέρι και ρίγανη μαζί, χαρίζοντας στο φαγητό μας γεύση από την Πόλη.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #207» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.