Πιάτο ημέρας: Φακές με λεμόνι και άνηθο

Συνοδεύουμε με καπνιστή ρέγγα και φρέσκο ψωμί.
The Washington Post via Getty Images

Μαγειρεύουμε φακές με λεμόνι για το πιάτο ημέρας.

Θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον ντοματάκια, ξερό κρεμμύδι και ρίγανη, ενώ πριν τις σερβίρουμε θα προσθέσουμε μουστάρδα και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 45′

Υλικά

300 γρ. φακές

2 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, κομμένα στα 4

2 δαφνόφυλλα

2 ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα

½ κ.σ. ρίγανη ξερή, τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το σερβίρισμα

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

2 κ.γ. μουστάρδα της αρεσκείας μας

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια

40 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα μαζί με τα κομμάτια ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, τα κρεμμύδια, τη ρίγανη και κρύο νερό να υπερκαλύπτει κατά 4 εκ. και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να χυλώσει κάπως η σούπα.

Αλατοπιπερώνουμε, βράζουμε για ακόμα 2 λεπτά και αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το χυμό λεμόνι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με τοκαπάκι της, την ανακινούμκε προσεκτικά, την αφήνουμε για 5 λεπτά να «σταθεί» και μετά τις σερβίρουμε.

Tip

Συνοδεύουμε με καπνιστή ρέγγα και φρέσκο ψωμί.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #67» σε συνταγή Μανώλη Ασλάνογλου.