Επιλέγουμε μια πολύ δροσερή σαλάτα για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας, συνδυάζοντας όσπρια με λαχανικά και ψαράκι.
Έτσι λοιπόν θα φτιάξουμε φακές σαλάτα με ντοματίνια και αντζούγιες, στην οποία θα προσθέσουμε ξερό και φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο κύμινο μαζί με φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό.
Με ένα ποτήρι λευκό κρασί για παρέα είναι σκέτη απόλαυση.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Βράσιμο: 30 λεπτά
Υλικά
250 γρ. φακές, κατά προτίμηση ψιλές
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
60 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. δυόσμο, χοντροκομμένος
8 φιλέτα αντζούγιας, καλά πλημένα, ξαλμυρισμένα
Εκτέλεση
Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με 1 λίτρο νερό, το ξερό κρεμμύδι, το κύμινο και την δάφνη να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Τις στραγγίζουμε, πετάμε την δάφνη και τις βάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά. Τακτοποιούμε όμορφα τις αντζούγιες και σερβίρουμε.
Αναδημοσίευση από γαστρονόμο #184 σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.