Πιάτο ημέρας: Φακόρυζο με λουκάνικα χωριάτικα καπνιστά

Συνοδεύουμε με γιαούρτι και φρέσκο ψωμί.
Chicago Tribune via Tribune News Service via Getty I

Μαγειρεύουμε φακόρυζο με λουκάνικα χωριάτικα για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδι, σκόρδο, λίγο πράσο, ξερό δυόσμο και λεμόνι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 5′

Μαγείρεμα: 40′

Υλικά

200 γρ. φακές ψιλές, πλυμένες και στραγγισμένες

200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο (parboiled), πλυμμένο και στραγγισμένο

1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια

60 ml ελαιόλαδο

1 πράσο, μόνο το τρυφερό λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες

2 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. δυόσμο ξερό, τριμμένο

2-3 χωριάτικα λουκάνικα, κατά προτίμηση καπνιστά

1 λεμόνι, χυμό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις φακές με το ρύζι. Τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ή μέχρι οι κόκκοι ρυζιού να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε ζεστό νερό καλύπτοντας καλά τα υλικά. Όταν το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, με μισάνοιχτη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να γίνει το ρύζι.

Αν σωθούν τα υγρά πριν γίνει το φαγητό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Τα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τα δαφνόφυλλα.

Κόβουμε τα λουκάνικα σε μέτριες φέτες, τις οποίες τηγανίζουμε ελαφρώς, χωρίς λάδι.

για το σερβίρισμα

Μοιράζουμε σε πιάτα το φακόρυζο, τα λουκάνικα και ραντίζουμε με το λεμόνι. Συνοδεύουμε με γιαούρτι και φρέσκο ψωμί.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λουκάνικα με πράσο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #58» σε συνταγή Αλέξανδρου Γιώτη.