Κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από την κρεατοφαγία των ημερών και μαγειρεύουμε φαρφάλες με μανιτάρια για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε αποξηραμένα μανιτάρια, σκορδάκι, κρεμμύδι, λευκό κρασί και δεντρολίβανο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 20′
Υλικά
1 πακέτο φαρφάλες
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα στη μέση και μετά σε λετές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
300 γρ. άσπρα μανιτάρια, σκουπισμένα με υγρό πανάκι και κομμένα σε λεπτές φέτες
20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια, μουλιαμένα σε 1½ φλιτζ. τσαγιού νερό για 10′
100 ml λευκό κρασί ξηρό
1 κοφτή κ.σ. ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο σε γουδί ή στο μούλτι μέχρι να γίνει σκόνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
για το σερβίρισμα
τριμμένο τυρί
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο απ′ ότι λέει η συσκευασία. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Εν τω μεταξύ στραγγίζουμε τα πορτσίνι (αποξηραμένα μανιτάρια) από το νερό, το οποίο κρατάμε κατά μέρος, τα ξεπλένουμε, τα στύβουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, προσέχοντας μη μαυρίσει και πικρίσει.
Δυναμώνουμε τη φωτιά στο τέρμα και ρίχνουμε όλα τα μανιτάρια, φρέσκα και αποξηραμένα και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε το μυρωδικό, αλάτι-πιπέρι και ανακτεύουμε για περίπου ½ λεπτό.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα στραγγισμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 1 λεπτό.
Μοιράζουμε στα πιάτα, περιχύνουμε κάθε μερίδα με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με μαϊντανό, πιπέρι και τυρί τριμμένο.
Tip
Όταν ρίξουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια, αυτά θα απορροφήσουν τα υγρά που έχουν βγάλει τα μανιτάρια. Αν παρ′ όλα αυτά έχει στεγνώσει το φαγητό ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό που κρατήσαμε από το μούλιασμα των αποξηραμένων μανιταριών και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
Αν θέλουμε αντί για δενδρολίβανο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερό εστραγκόν, τριμμένο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #55» σε συνταγή Νένας Ιμσυρνόγλου.