Μαγειρεύουμε φαρφάλες στο φούρνο για το πιάτο ημέρας.
Θα τις δοκιμάσουμε με κουνουπίδι, σπανάκι και κουκουνάρι. Ενώ θα προσθέσουμε σκόρδο, πικάντικο κασέρι, blue cheese, μοσχοκάρυδο και ξύσμα λεμονιού.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 40′
Μαγείρεμα - Ψήσιμο: 40′
Υλικά - ταψί 32x38 εκ.
500 γρ. (1 πακέτο) φαρφάλες
500 γρ. κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
300 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι σε φύλλα, αποψυγμένο και στραγγισμένο
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, κοπανισμένη
600 ml γάλα φρέσκο, ζεστό
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
120 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο
300 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
50 γρ. blue cheese
25 γρ. κουκουνάρια
1 λεμόνι, ξύσμα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει τα ζυμαρικά μαζί με το κουνουπίδι, 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου ½ λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε, ρίχνουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά και να εξατμιστούν τα υγρά. Ρίχνουμε τις φαρφάλες, το κουνουπίδι, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αποσύρουμε απο τη φωτιά.
Προσθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Αδειάζουμε το μείγμα ζυμαρικών-λαχανικών στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το κρασί, το γάλα, τη μισή ποσότητα από το κασέρι και το κεφαλοτύρι, όλο το μπλέ τυρί, το ξύσμα λεμονιού, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα.
Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στα ζυμαρικά με τα λαχανικά, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ποσότητα τυριών με το κουκουνάρι και σκορπίζουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στα ζυμαρικά με τη σάλτσα.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Tip
Το κρασί πριν το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας, το βράζουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, προκειμένου να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αν πάρουμε σπανάκι σε συσκευασία το 1 κιλού, χρησιμοποιούμε το 1/3.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #93» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.