Μετά το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και τον καιρό να μας τα χαλάει μέσα στην εβδομάδα με την θερμοκρασία να πέφτει αισθητά, μια σούπα είναι ότι πρέπει για να μας ζεστάνει.
Έτσι λοιπόν επιλέγουμε να μαγειρέψουμε για πιάτο ημέρας μια καταπληκτική συνταγή για την διάσημη ιαπωνική σούπα με ζωμό από σάλτσα σόγιας (shoyu) και κινέζικο λάχανο.
Το φαγητό μας απαιτεί πολλά υλικά, αρκετό χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος, αλλά αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο περισσότερη ώρα στην κουζίνα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει απόλυτα.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 1 ώρα
Αναμονή: 12 ώρες
Μαγείρεμα: 2 ώρες και 30 λεπτά
Υλικά
για τον ζωμό (dashi)
50 γρ. αποξηραμένα φύκια κόμπου (kombu)
120 ml σάλτσα σόγια
30 ml σάκε (ιαπωνικό αλκοολούχο ποτό με βάση το ρύζι)
15 ml μίριν (ιαπωνικό αλκοολούχο ποτό με βάση το ρύζι)
για το χοιρινό και την σούπα
700 γρ. χοιρινός λαιμός, ανοιγμένος από τον κρεοπώλη μας για ρολό
1 1/2 κιλό φτερούγες κοτόπουλο
2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κινέζικο λάχανο, ψιλοκομμένο
2 καρότα, σε λεπτές φέτες
1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στην μέση
20 γρ. bonito flakes (αποξηραμένες νιφάδες ψαριού)
40 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο, σε λεπτές φέτες
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το ράμεν και το σερβίρισμα
3 αυγά, βρασμένα για 7-8 λεπτά και καθαρισμένα
180 γρ. λεπτά νουντλς ρυζιού (ramen noodles)
250 γρ. κινέζικο λάχανο, λεπτοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
σησαμέλαιο
νιφάδες καυτερής πιπεριάς ή togarashi (καυτερό μείγμα μπαχαρικών)
Εκτέλεση
για τον ζωμό (dashi) - τον ετοιμάζουμε μια μέρα πριν
Σε μία κατσαρόλα με 4 λίτρα ζεστό νερό βάζουμε τα φύκια κόμπου, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 12 ώρες. Κατόπιν τα αφαιρούμε και αν θέλουμε σουρώνουμε τον ζωμό.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την σάλτσα σόγιας, το σάκε και το μίριν. Το μείγμα αυτό λέγεται tare.
για το χοιρινό και την σούπα
Την επομένη, αλατοπιπερώνουμε τον χοιρινό λαιμό και τον τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε με σπάγκο μαγειρικής. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ρολό για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τον ζωμό (dashi). Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 1/2 ώρες. Τα πρώτα 15 λεπτά ξαφρίζουμε τακτικά. Στο τέλος του μαγειρέματος θα πρέπει να μας μείνουν περίπου 2 λίτρα ζωμού.
Βγάζουμε το χοιρινό ρολό από την κατσαρόλα και σουρώνουμε τον ζωμό (όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον χοιρινό λαιμό, δεν θα τα χρειαστούμε στο ράμεν).
για το ράμεν και το σερβίρισμα
Αφαιρούμε τον σπάγκο από το ρολό και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ανακατεύουμε στον ζωμό του χοιρινού το μείγμα της σάλτσας σόγιας (tare).
Ετοιμάζουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και τα μοιράζουμε σε 6 βαθιά μπολ σερβιρίσματος. Απογεμίζουμε τα μπολ με τον ζωμό και σε καθένα μοιράζουμε τις φέτες ρολ, 1/2 αυγό, λίγο κινέζικο λάχανο και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε λίγες σταγόνες σησαμέλαιο, πασπαλίζουμε με λίγη καυτερή πάπρικα και σερβίρουμε.
Tip
Μερικά από τα προϊόντα, όπως σόγια, μίριν κ.α. τα βρίσκουμε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Αναδημοσίευση από γαστρονόμο «Λαχανικά του χειμώνα» σε συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια.