Πιάτο ημέρας: Καλοκαιρινή ντοματόσουπα με τηγανητή αθερίνα

Ο τέλειος συνδυασμός γεύσεων.
Καλοκαιρινή ντοματόσουπα
MEDITERRANEAN via Getty Images
Καλοκαιρινή ντοματόσουπα

Μαγειρεύουμε για το πιάτο ημέρας μια ντοματόσουπα που θα σερβίρουμε κρύα και θα την συνοδεύσουμε στο πλάι με τηγανητή αθερίνα.

Θα προσθέσουμε αγγούρι, ξερό κρεμμύδι, σκορδάκι, σέλερι και πάπρικα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15′

Τηγάνισμα: 2′-3′

Αναμονή: 3-4 ώρες

Υλικά

για τη ντοματόσουπα

1 κιλό ώριμες ντομάτες, κομμένες στα 4

1 αγγούρι, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένο

1 κρεμμύδι ξερό, μικρό

1 σκελίδα σκόρδο, μικρή

1 κλωνάρι σέλερι

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

καυτερή πάπρικα, όσο επιλέξουμε

1 κ.σ. ξίδι από σέρι ή κόκκινο κρασί

2 κ.σ. ελαιόλαδο ή περισσότερο αν θέλουμε

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την αθερίνα

½ κιλό αθερίνα

αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

αλάτι

Εκτέλεση

για τη ντοματόσουπα

Βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και τις 2 σκόνες πάπρικας στο μπλέντερ και τα «χτυπάμε» σε γρήγορη ταχύτητα για 1′. Περνάμε τον πολτό από ένα λεπτό σουρωτήρι-σήτα ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομμάτια.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λάδι, ξύδι και ανακατεύουμε. Δεν χρειάζεται να ομογενοποιηθεί το λάδι και το ξύδι με τη σούπα.

Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά, για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

για την αθερίνα

Βάζουμε το λάδι σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 190 °C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε στο λάδι ελάχιστο αλεύρι και αν αρχίσει να «τσιτσιρίζει» τότε έχει τη σωστή θερμοκρασία.

Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε την αθερίνα για 2′-3′ ή μέχρι να γίνει τραγανή. Βγάζουμε την αθερίνα από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξει από το πολύ λάδι. Αλατίζουμε.

Σερβίρουμε την κρύα σούπα σε μικρά μπολ και συνοδεύουμε με την ζεστή αθερίνα.

Tip

Αν δεν έχουμε μπλέντερ, κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι, θα χρειαστεί όμως να μοιράσουμε τα υλικά στα 2 ή στα 3, ανάλογα με το μέγεθος του κάδου. Επίσης θα χρειαστεί να «χτυπήσουμε» τα υλικά για περισσότερα λεπτά, καθώς η ταχύτητα του μούλτι δεν είναι τόσο υψηλή.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ντοματόσουπα από το πρωί, ώστε να μείνει στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να αναμειχθούν τα αρώματα.

Την αθερίνα την τηγανίζουμε πριν το σερβίρισμα για να είναι ζεστή και τραγανή.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #50» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.