Μαγειρεύουμε αγαπημένα κανελόνια για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.
Όχι όμως την κλασσική συνταγή. Τα κανελόνια θα τα φτιάξουμε εμείς χρησιμοποιώντας λαζάνια που θα τα τυλίξουμε ενώ δεν θα χρησιμοποιήσουμε κιμά για την γέμιση αλλά τριά διαφορετικά λευκά τυριά και ένα σωρό μυρωδικά.
Ανθότυρο, χαλούμι και φέτα, μπόλικα ντοματάκια μαζί με φρέσκο βασιλικό, θυμάρι και ρίγανη. Θα προσθέσουμε ψιλοκομμένο άνηθο με μαϊντανό. Και στο τέλος θα πασπαλίσουμε το φαγητό μας με τριμμένη γραβιέρα.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Υλικά
500 γρ λαζάνια
3 φλιτζάνια ανθότυρο τριμμένο
2 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο
2 φλιτζάνια φέτα τριμμένη
1 χούφτα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη)
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
3 κουτιά ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα (από 400 γρ.)
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. ξερό βασιλικό
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη για την επιφάνεια
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα ντοματάκια, την ζάχαρη, τον βασιλικό, 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Ανακατεύουμε τα τυριά με τα μυρωδικά, τον μαϊντανό, τον άνηθο και λίγο αλάτι.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό και ρίχνουμε 2-3 λαζάνια κάθε φορά. Τα αφήνουμε 5 λεπτά, τα βγάζουμε προσεκτικά και τα ακουμπάμε σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν.
Βάζουμε 2-3 κ.σ. από το μείγμα τυριών σε ένα λαζάνι καλύπτοντας περίπου τα 3/4 της επιφάνειας. Τυλίγουμε ρολό ξεκινώντας από την πλευρά με την περισσότερη γέμιση. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά.
Απλώνουμε την μισή ποσότητα σάλτσας σε ένα πυρίμαχο σκεύος ορθογώνιο σκεύος με διαστάσει 30x40 εκ. Βάζουμε με την σειρά τα κανελόνια και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Σκεπάζουμε το ταψί με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και ψήνουμε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια εμ την γραβιέρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για άλλα 20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.
Αναδημοσίευση από «Extra Gourmet, 36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα.