Πιάτο ημέρας: Κιμαδόπιτα με αγκινάρες

Την σερβίρουμε με μια παγωμένη μπίρα.
Getty

Ένα πολύ απολαυστικό πιάτο ημέρας προσφέρουμε αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για συνδυασμό υλικών και γεύσεων που θα μας εντυπωσιάσουν.

Μαγειρεύουμε κιμαδόπιτα με αγκινάρες με την γέμιση μας να συμπληρώνουν μοναδικά ζαρζαβατικά όπως ντομάτα, κρεμμυδάκι, χοντροκομμένο καρότο που σε συνδυασμό με το τυρί φέτα και αρωματισμένο με το ανηθάκι γίνεται το τέλειο φαγητό.

Την σερβίρουμε με μια παγωμένη μπίρα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 50 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 αυγό

αλάτι

για την γέμιση

5 αγκινάρες

1/2 κιλό κιμά

3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κ.σ. άνηθο

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες

1 καρότο χοντροκομμένο

2 παξιμάδια μικρά τριμμένα

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

200 γρ. τυρί φέτα

3 αυγά

ελαιόλαδο για το άλειμα των φύλλων

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι με λίγο αλάτι, το λάδι, το αυγό χτυπημένο, λίγο λίγο χλιαρό νερό και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνουμε για 1/2 ώρα.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από το εξωτερικό φύλλο, αφαιρούμε με ένα κουταλάκι το χνούδι τους, τις αλείφουμε με χυμό λεμονιού και τις βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.

Στραγγίζουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα με δύο κουταλιές λάδι, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, το καρότο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη.

Σοτάρουμε στην κατσαρόλα τον κιμά με το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και τα σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα, ώσπου να μείνει ο κιμάς με λίγη σάλτσα. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το τυρί κομμένο σε κομματάκια, το παξιμάδι και τα ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο κομμάτια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρά φύλλα με το ένα να είναι μεγαλύτερο. Αλέιφουμε ένα ταψί Νο30 με λάδι και στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο. Απλώνουμε το μισό μείγμα του κιμά, από πάνω τις αγκινάρες και τέλος τον υπόλοιπο κιμά. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, ενώνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε σε κόθρο.

Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Tip

Για να δώσουμε περισσότερη γεύση στον κιμά, μπορούμε να προσθέσουμε ένα κρεμμύδι τριμμένο στο σοτάρισμα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πίτες και τάρτες» από τις εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.