Μαγειρεύουμε φιλέτο κοτόπουλο στο τηγάνι με δροσερή σαλάτα από τριφτό κολοκύθι και μυρωδικά.
Θα προσθέσουμε σκορδάκι, δάφνη, ρίγανη, πικάντικη μουστάρδα, ξερό κόλανδρο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λευκό κρασί, φρέσκο δυόσμο και βασιλικό.
Θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας με κρίθινα παξιμάδια και πράσινες ελιές.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 15′
Υλικά
για το κοτοφιλέτο
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε φέτες, πάχους περίπου 2 εκ.
2 κ.σ. μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
1 κ.σ. κόλιανδρο ξερός, κοπανισμένο
1 φύλλο δάφνης
½ κ.σ. ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την κολοκυθοσαλάτα
8 μεσαίου μεγέθους κολοκύθια, τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ή βασιλικός (ή ανάμεικτα), ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
για την κολοκυθοσαλάτα
Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι και τα στύβουμε με τα χέρια μας, να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μυρωδικό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
για το κοτοφιλέτο
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο, τη δάφνη, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το κοτόπουλο όπως είναι με τη μουστάρδα και τα αρωματικά και «ψήνουμε» για περίπου 6′ - 7′, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και γυρίζοντας το κοτόπουλο, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε το κρασί και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2′ - 3′, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη το φαγητό για λίγα λεπτά, να ξεκουραστεί.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με την ωμή κολοκυθοσαλάτα.
Tip
Συνοδεύσουμε το φαγητό μας με κρίθινα παξιμάδια και πράσινες ελιές.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #87» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.