Το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας είναι πίτα λαχαταριστή όλο μυρωδιές και αρώματα.
Μαγειρεύουμε συνταγή κοτόπιτας με πράσο και γιαούρτι, κρεμμύδι ξερό, μπόλικο μαϊντανό, λίγο μοσχοκάρυδο, δάφνη και βέβαια τυρί. Ή καλύτερα τυριά, αφού συνδυάζουμε δύο είδη, κεφλογραβιέρα και κεφαλοτύρι.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 60 λεπτά
Ψήσιμο: 60 λεπτά
Υλικά
1/2 κιλό φύλλα χωριάτικα
1 κοτόπουλο μέτριο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
4 αυγά
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο μισχοκάρυδο τριμμένο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 κόκκους πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο, το κόβουμε στην μέση και αφαιρούμε την πέτσα του. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό, τους κόκκους του πιπεριού, την δάφνη, λίγο αλάτι και το βράζουμε, μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τα κόκαλα, κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα σε ένα τηγάνι με τρεις κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τα ρίχνουμε στην λεκάνη με το κοτόπουλο. Χτυπάμε τα αυγά και τα προθέτουμε. Ρίχνουμε τα τυριά, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί Νο 32 και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας τα ένα-ένα με λάδι. Απλώνουμε την γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα πάλι ένα-ένα με λάδι. Κόβουμε όσσα φύλλα εξέχουν από το ταψί και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
Χαράζουμε προσεκτικά την επιφάνεια και την ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Αφού κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tip
Μπορούμε να σουρώσουμε τον ζωμό από το κοτόπουλο και να τον χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε ρύζι ή σε σούπες, για περισσότερη νοστιμιά.
Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πίτες και τάρτες», εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.