Μαγειρεύουμε κρεμώδη σούπα φάβας με τηγανητά κρεμμύδια για το πιάτο ημέρας.
Θα χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών, κρεμμύδι ξερό, θυμάρι, κουρκουμά, δάφνη, λεμόνι και κάρι.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 30′
Αναμονή: 2 ώρες
Μαγείρεμα: 45′ - 1 ώρα
Υλικά
για τη σούπα
250 γρ. φάβα, κατά προτίμηση Σαντορίνης
2½ λίτρα ζωμό λαχανικών, ζεστός
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε καρέ
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο ή ½ κ.γ. ξερό, τριμμένο
4 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη
100 γρ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τα τηγανητά κρεμμύδια
2 κρεμμύδια ξερά, μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
100 γρ. αλεύρι μαλακό
50 γρ. κάρι
25 γρ. κορν φλάουρ
½ λίτρο γάλα
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
για τη σούπα
Πλένουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, ιδανικά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το νερό να βγεί καθαρό.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Στο σοτάρισμα ρίχνουμε και τις δάφνες για να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίχνουμε τη φάβα, τον κουρκουμά, το θυμάρι και τα 2 λίτρα από το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει η φάβα και οι κόκκοι της να διαλυθούν, για περίπου 45 λεπτά.
Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (χωρίς τις δάφνες και το κλωνάρι θυμαριού) στον μπλέντερ/μούλτι για να γίνει βελούδινη η σούπα μας, συμπληρώνοντας αν χρειάζεται ζωμό, για να φέρουμε την πυκνότητα εκεί που θέλουμε, και διορθώνοντας τη γεύση με αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού.
Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι-σήτα, για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια. Διατηρούμε τη σούπα ζεστή. Αν ο πολυκόφτης μας δεν είναι μεγάλος, κάνουμε τη διαδικασία όπως την περιγράψαμε, όμως σε περισσότερες δόσεις.
για τα τηγανητά κρεμμύδια
Βάζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού σε ένα μεγάλο μπολ και τις περιχύνουμε με το γάλα. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τις κρατάει μέσα στο γάλα και τις αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, ώστε να φύγει η κάψα τους.
Σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το κάρι. Στραγγίζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις αλευρώνουμε καλά στο μείγμα που φτιάξαμε.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και γαρνίρουμε στο κέντρο κάθε μερίδας με τα τηγανητά κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε με ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί, με λάδι, ανθό αλατιού ή χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Tip
H προσθήκη του λεμονοχυμού είναι για να τονώσει τη γεύση της σούπας και όχι για να την κάνουμε λεμονάτη.
Στα κρεμμύδια αντί για κάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουρκουμά.
για τον ζωμό λαχανικών
Τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο και 1 καρότο, κομμένα σε ροδέλες, σε ελάχιστο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με 500 ml λευκό κρασί. Προσθέτουμε 2½ λίτρα νερό, 1 ματσάκι μυρωδικών - 1 κλωνάρι σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι και 1 δαφνόφυλλο, κόκκους πιπεριού και τα βράζουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον. Σουρώνουμε το ζωμό. Τα λαχανικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για βραστή σαλάτα με λαδόξιδο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #56» σε συνταγή Μανώλη Ασλάνογλου.