Αγαπημένες κρέπες είναι η επιλογή μας για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.
Τις δοκιμάζουμε με γέμιση γραβιέρας, παρμεζάνας, ροκφόρ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Μια καταπληκτική συνταγή αφού για τα κρεμμύδια θα χρησιμοποιήσουμε, φρέσκο θυμάρι, ξύδι μπαλσάμικο και μαυροδάφνη.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
σπορέλαιο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την γέμιση τυριών
1 φλιτζάνι ανάμεικτα τυριά (γραβιέρα, παρμεζάνα, ροκφόρ)
4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα για το γκρατινάρισμα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 κ.σ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
4 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1/2 φλιτζάνι μαυροδάφνη
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και την ζάχαρη.
Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, ρίχνουμε το μπαλσάμικο, την μαυροδάφνη και το θυμάρι.
Αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
για τις κρέπες
Ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι, τα αυγά, 2 κ.σ. σπορέλαιο και αλατοπίπερο.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουμε με λάδι και ρίχνουμε μια κ.σ. από τον χυλό.
Κουνάμε το τηγάνι για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια με τον χυλό και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ψηθεί η κάτω πλευρά. Όταν αρχίσει να ξεκολλάει η κρέπα από τις άκρες, την γυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τον υπόλοιπο χυλό.
Αφού γίνουν οι κρέπες, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα τυριά με την κρέμα γάλακτος. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα τυριών σε κάθε κρέπα. Τυλίγουμε κάθε κρέπα σε ρολό και την κόβουμε σε 4-5 κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και γκρατινάρουμε στον φούρνο.
Σερβίρουμε τις κρέπες με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Βαγγέλη Δρίσκα.