Πιάτο ημέρας: Λαδερές αγκινάρες στην κατσαρόλα γεμιστές με κουκιά και ολίγον ρύζι

Και tip για μια σάλτσα έκπληξη.
Brent Hofacker / 500px via Getty Images

Μαγειρεύουμε αγκινάρες για το πιάτο ημέρας. Θα τις κάνουμε γεμιστές με κουκιά και λίγο ρύζι.

Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι και σκορδάκι, χυμό λεμόνι και ψιλοκομμένο άνηθο.

Ενώ αν θέλουμε θα φτιάξουμε και μια παχύρρευστη σάλτσα με την οποία θα περιχύσουμε το φαγητό μας.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 35′- 40′

Υλικά

12 αγκινάρες μεγάλες, καθαρισμένες

500 γρ. κουκιά, καθαρισμένα από τα λουβιά τους (κρατάμε μόνο τους σπόρους)

2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, κομμένα σε ψιλά καρέ

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος

3 κ.σ. ρύζι Καρολίνα

χυμό από 2 λεμόνια

2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια

12 φουντίτσες άνηθο, για το σερβίρισμα

80 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 λαδόκολλα, κομμένη στη διάμετρο της κατσαρόλας

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα κουκιά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ξερό κρεμμύδι. Τακτοποιούμε τις αγκινάρες σε μια στρώση. Πρέπει να «πατάνε» καλά - αν χρειαστεί κόβουμε λίγο από τον πάτο τους ώστε να στέκονται.

Με ένα κουταλάκι τις γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού. Περιχύνουμε με το χυμό λεμόνι και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό ώστε σχεδόν να τις καλύψει. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε πάνω στις αγκινάρες τη λαδόκολλα. Θέλουμε να ακουμπά πάνω στα υλικά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Βγάζουμε προσεκτικά τις αγκινάρες σε πιατέλα, περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα και στολίζουμε κάθε αγκινάρα με μια φουντίτσα άνηθο.

Αφήνουμε τις γεμιστές αγκινάρες να κρυώσουν ελαφρώς και να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε το ξερό κρεμμύδι που έχουμε βάλει στην κατσαρόλα μαζί με όσα υγρά έχουν μείνει μετά το μαγείρεμα. Έτσι θα προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα με την οποία περιχύνουμε το φαγητό.

Σκεπασμένες με τη λαδόκολλα, οι αγκινάρες θα γίνουν πολύ τρυφερές και θα διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Επίσης έτσι το ρύζι θα μαγειρευτεί στον ατμό του φαγητού.

Κατά την προσθήκη του ζεστού νερού στην κατσαρόλα προσέχουμε να μην χυθεί η γέμιση. Το ρίχνουμε σιγά-σιγά και όχι απευθείας πάνω στις αγκινάρες.

Αναδημσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #96» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.