Το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας είναι μια εξαιρετική χειμωνιάτικη συνταγή.
Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε λαδερό με γλυκιά κολοκύθα, μικρά λευκά μανιτάρια και πατάτες κυδωνάτες, μαζί με σκορδάκι, λίγο πράσο, λευκό κρασί, φρέσκο δυόσμο πρσοθέτοντας ξύσμα και χυμό από λεμόνι.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 ώρα
Υλικά
800 γρ. γλυκιά κολοκύθα (καθαρό βάρος)
3 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
300 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
200 γρ. πατάτες κυδωνάτες
90 ml. λευκό, ξηρό κρασί
30 ml χυμός λεμονιού και το ξύσμα από 1 λεμόνι
τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή (2 κ.γ. ξερό)
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα της κολοκύθας. Πετάμε κουκούτσια, ίνες και κόβουμε την ψίχα σε μέτρια κομμάτια.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο στο μισό λάδι, με λίγο αλάτι, σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε την κολοκύθα και τις πατάτες, δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Ελέγχουμε στα μισά και αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό και το ξύσμα, σείουμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε.
Μοιράζουμε σε πιάτα και σκορπίζουμε τον δυόσμο.
Tip
Σερβίρουμε με γραβιέρα, ψωμί και ελιές.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - βιβλιοθήκη, Λαχανικά του χειμώνα» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου