Πιάτο ημέρας: Μελιτζάνες λαδερές με θυμάρι και ντοματένια γιαουρτόσαλτσα

Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες που ψήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.
Krit of Studio OMG via Getty Images

Μαγειρεύουμε μελιτζάνες λαδερές με θυμάρι και ντοματένια γιαουρτόσαλτσα για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ψιλά καρέ ενώ τις ντομάτες θα τις περάσουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.

Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες που ψήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 25′

Υλικά

για τις μελιτζάνες

10 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, κομμένες σε κύβους περίπου 3 εκ.

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ

½ κ.σ. ξερό θυμάρι, τριμμένο

250 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη γιαουρτόσαλτσα

500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό

2 φρέσκες μέτριες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες και να μελώσουν.

Παράλληλα, σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, για περίπου 1/2 – 1 λεπτό, έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες, απλώνουμε από πάνω 1 – 2 κ.σ. από τη γιαουρτόσαλτσα, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες που ψήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #89» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.