Μαγειρεύουμε μελιτζάνες γιαχνί με γλυκό τραχανά για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.
Στη συνταγή μας θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον πατάτες, κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ντομάτες τριμμένες μαζί με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο φρέσκο δυόσμο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Αναμονή; 30 λεπτά
Προετοιμασία: 40 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες
2 μέτριες πατάτες, κομμένες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
1 κ.σ. ντομάτα πελτέ
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανά γλυκό
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρούς κύβους ή ροδέλες. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για ½ ώρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε με μπόλικο νερό και τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Ζεσταίνουμε και άλλο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις μαγειρεύουμε για λίγο, ανακατεύοντας με κουτάλα.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε. Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και περιχύνουμε τα λαχανικά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά επρίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Προσθέτουμε τον τραχανά και λίγο ζεστό και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαγειρευτεί και ο τραχανάς και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
Τέλος ρίχνουμε τον δυόσμο και αν χρειατεί αλατοπιπερώνουμε.
Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές του Νικόλαου Τσελεμεντέ»