Απολαμβάνουμε ένα ωραιότατο ντάκο με τόνο στο πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας. Αποτελεί αναμφίβολα αγαπημένο κρύο πιάτο και άκρως χορταστικό.
Εκτός από τα βασικά υλικά, όπως τυρί, ντομάτα και ελαιόλαδο θα προσθέσουμε, καρότο, αγγούρι και φρέσκα μυρωδικά.
Καλή όρεξη
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Υλικά
2 κρίθινα παξιμάδια (κριθαροκουλούρες)
2-3 μικρές ντομάτες
1 κονσέρβα τόνου (στραγγισμένη)
λίγη κρητική μυζήθρα ή ανθότυρο (τριμμένο)
1 αγγούρι (τριμμένο ή ψιλοκομμένο)
λίγο φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε ή τις τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Βρέχουμε τα παξιμάδια με λίγο νερό, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε ρηχά πιάτα.
Απλώνουμε πάνω στα παξιμάδια τις ντομάτες. Χωρίζουμε τον τόνο με πιρούνι σε μικρά κομμάτια και τον μοιράζουμε πάνω από τις ντομάτες. Προσθέτουμε το αγγούρι και το τριμμένο τυρί.
Αλατίζουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε τους ντάκους με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως.
Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.