
Μετά την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης μαγειρεύουμε ντοματόσουπα με τραχανά και φέτα για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό τριμμένο, πράσο σε λεπτές ροδέλες, καρότο περασμένο στον τρίφτη, δάφνη, ρίγανη ξερή και μπαχάρι.
Αν θέλουμε να δώσουμε στο φαγητό μας ακόμα περισσότερη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη συνταγή μας, αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 30′
Υλικά
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 καρότο, καθαρισμένο και περασμένο στον τρίφτη
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 φύλλο δάφνης
½ κ.γ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τα υγρά τους
3-4 κόκους μπαχάρι
10 κ.σ. γλυκό τραχανά
300 γρ. φέτα θρυματισμένη
2½ λίτρα νερό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2′-3′.
Προσθέτουμε το πράσο και το καρότο, μαγειρεύουμε για άλλα 2′ και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο, το μπαχάρι και τη δάφνη. Προσθέτουμε 2½ λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά να μην κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 20′, ανακατεύοντας τακτικά.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι - με προσοχή στο αλάτι γιατί θα προσθέσουμε τη φέτα που είναι αλμυρή.
Ρίχνουμε τη φέτα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα περίπου 1 φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, που τα μουσκεύουμ σε 1½ φλιτζάνι ζεστό νερό και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Το νερό που θα μουσκέψουμε τα μανιτάρι θα το ρίξουμε και αυτό στη σούπα, για ακόμα περισσότερη γεύση.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #21» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.