Μαγειρεύουμε ομελέτα με ντομάτα, φρέσκια μοτσαρέλα και παστουρμά για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε φρέσκο γάλα και ψιλοκομμένο δυόσμο. Αν μας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του παστουρμά, μπορούμε πολύ εύκολα να αφαιρέσουμε το τσιμένι, ξύνοντάς το με ένα μαχαίρι.
Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής και πατάτες τηγανητές.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15′
Μαγείρεμα: 8′-10′
Υλικά
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
200 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
8 αυγά
60 ml φρέσκο γάλα
4 - 5 μεγάλες φέτες παστουρμά, κομμένες κάθετα σε φαρδιές λωρίδες
2 κλωνάρια δυόσμο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τους κύβους ντομάτας σε ένα σουρωτήρι, για να στραγγίξουν τα περιττά υγρά τους, και τους αφήνουμε εκεί μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε σε μικρά κυβάκια.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και νοστιμίζουμε με πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Σε ένα μεγάλο (κατά προτίμηση) αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις λωρίδες του παστουρμά για 1′, ανακατεύοντας γρήγορα, μέχρι να ζεσταθούν καλά.
Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες και ανακατεύουμε γρήγορα, μέχρι να ζεσταθούν, αλλά όχι να μαραθούν και να ψηθούν.
Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και αμέσως σκορπίζουμε παντού τα κομματάκια του τυριού και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Σείουμε τακτικά το τηγάνι - δεν ανακατεύουμε και ψήνουμε την ομελέτα για 2′-3′, μέχρι να στερεοποιηθεί από την κάτω πλευρά.
Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι μεγαλύτερης διαμέτρου και πιέζοντάς το σφικτά στο σκεύος, αναποδογυρίζουμε με προσοχή το τηγάνι. Αφήνουμε την ομελέτα να γλιστρήσει από το καπάκι και να πέσει στο τηγάνι, με την ωμή πλευρά προς τα κάτω, και την ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθεί και αυτή - προσέχουμε να μην την παραψήσουμε.
Τη βάζουμε σε μια πιατέλα ή σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής και κόβουμε τα κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε.
Σερβίρουμε και με σαλάτα εποχής και πατάτες τηγανητές.
Tip
Η ομελέτα μας τρώγεται και κρύα.
Μπορούμε να επιλέξουμε και τη γνήσια βουβαλίσια μοτσαρέλα, ή φορμαέλα Αράχωβας ή χαλούμι.
Αν μας φαίνεται δύσκολο να αναποδογυρίσουμε την ομελέτα για να ψηθεί και από την επάνω πλευρά, κάνουμε το εξής:
Πριν ξεκινήσουμε το τηγάνισμα, προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε δυνατή φωτιά. Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά της ομελέτας, μεταφέρουμε το τηγάνι στο γκριλ - τυλίγοντας το χερούλι του καλά με αλουμιχόχαρτο, αν δεν είναι κατάλληλο για φούρνο - σε ένα από τα ψηλά ράφια και ψήνουμε εκεί την επάνω πλευρά της ομελέτας για 1′-2′, μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #63» σε συνταγή Εύης Βουτσινά.