Αυτή συνταγή είναι απλά καταπληκτική. Συνδυασμός υλικών που θα μας ταξιδέψουν με τις απίθανες μυρωδιές τους, ενώ έχουμε και υλικά μπαλαντέρ για διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα, ανάλογα με εκείνα που θα επιλέξουμε.
Έτσι λοιπόν, για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας μαγειρεύουμε, ταϊλανδέζικες γεμιστές πιπεριές με κάσιους, αρωματικό ρύζι, ροδάκινα και γάλα καρύδας. Ενώ θα προσθέσουμε φρέσκα φασολάκια και κολοκυθάκια, ματσάκι από μυρωδικά, πιπερίτσα τσίλι αλλά και πράσινο κάρι.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 45 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά
12 στρογγυλές πιπεριές από διάφορα χρώματα (πράσινες σκούρες, πράσινες ανοιχτές, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί)
για την γέμιση
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
200 γρ. φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα σε μικρά κομμάτια
300 γρ. ρύζι, κατά προτίμηση αρωματικό Jasmin
τα φύλλα από 1 μάτσο μυρωδικά της αρεσκείας μας (κόλιανδρος, δυόσμος, βασιλικός, μαϊντανός, το καθένα με άλλο γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
200 γρ. κάσιους, ωμά ανάλατα ή (ασπρισμένα αμύγδαλα), ψημένα για 5-7 λεπτά στους 180 °C και χοντροσπασμένα
400 ml γάλα καρύδας από κονσέρβα, ανακατεμένο με ένα κουτάλι για να ομογενοποιηθεί
40 γρ. έτοιμη πάστα πράσινου κάρι ή φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (με άλλο γευστικό αποτέλεσμα)
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
2 μεσαία ροδάκινα
3 μικρά κολοκυθάκια, χοντροκομμένα και έπειτα στον πολυκόφτη με 50 ml νερό μέχρι να πολτοποιηθούν
ξύσμα και χυμό από ένα μοσχολέμονο (λάιμ)
160 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
για τις πιπεριές
Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές και τα βάζουμε στην άκρη. Αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια και την λευκή μεμβράνη από το εσωτερικό κάθε πιπεριάς.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό από τις αδειασμένες πιπεριές και τις τακτοποιούμε σε ένα ταψί που να τις χωράει σχεδόν ακριβώς, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
για την γέμιση
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα φασολάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του. Ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει το υγρό.
Τραβάμε από την φωτιά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε το μυρωδικό που επιλέξαμε, τα κάσιους ή (τα αμύγδαλα), το γάλα καρύδας, την πάστα κάρι ή (το τζίντζερ), την πιπερίτσα τσίλι, τα ροδάκινα, τον πολτό κολοκυθιών, το ξύσμα και τον χυμό από το μοσχολέμονο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C.
Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα της γέμισης, φτάνοντας 1 εκ. κάτω από το χείλος. Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα 100 ml ελαιόλαδο και ψήνουμε αρχικά για 40 λεπτά, με ξεσκεπασμένο σκεύος.
Τσαλακώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας, το βρέχουμε καλά στο νερό της βρύσης, το στύβουμε (γίνεται σαν ύφασμα) και σκεπάζουμε το ταψί. Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά και ξεφουρνίζουμε.
Αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά και τα σερβίρουμε.
Tip
Συνοδεύουμε το φαγητό μας με ελιές θρούμπες, τυρί φέτα και προζυμένιο ψωμί.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - γέμισ′ τα», τεύχος # 184, σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.