Η αδυναμία στις πίτες δεν κρύβεται, οπότε νομίζω πως το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας απλά θα μας ενθουσιάσει.
Έτσι λοιπόν επιλέγουμε να μαγειρέψουμε μια συνταγή για πίτα με λάχανο και κόκκινη κολοκύθα ως τα κύρια υλικά μας. Στην γέμιση, την οποία και θα σοτάρουμε πριν την στρώσουμε στα φύλλα, θα προσθέσουμε υλικά, όπως σέλινο, πράσο, κρεμμύδι και σκορδάκι.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 1 ώρα
Ψήσιμο: 1 ώρα και 15 λεπτά
Υλικά
1/2 κιλό φύλλα χωριάτικα
1/2 κιλό κολοκύθα κόκκινη
1 κιλό λάχανο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο
3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φίλων
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη και την βάζουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε το λάχανο ψιλοκομμένο, τα πράσα, το σέλινο, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για 1/2 ώρα.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σοτάρουμε λίγο και προσθέτουμε το μείγμα της λεκάνης. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθεί. Βάζουμε την γέμιση σε μια λεκάνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Αλείφουμε ένα ταψί Νο 30 με λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας τα ένα ένα με λάδι. Στρώνουμε την γέμιση και την σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα πάλι με λάδι. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν και γυρίζουμε τα υπόλοιπα προς τα μέσα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.. Αφού κρυώσει, την σερβίρουμε σε πιατέλα.
Tip
Για να γίνει πιο γλυκιά η πίτα, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ. ρύζι στο σοτάρισμα.
Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...σαρακοστιανά» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.