Πιάτο ημέρας: Πρασόρυζο μυρωδάτο με γιαούρτι

Πασπαλίζουμε με πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή.
Anne DEL SOCORRO via Getty Images

Μαγειρεύουμε ένα απίθανο πρασόρυζο για το πιάτο ημέρας.

Θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα κρεμμυδάκια, ένα σφηνάκι κονιάκ, κόλιανδρο και καρότα. Ενώ μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, θα προσθέσουμε το γιαούρτι και την πάπρικα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10′

Μαγείρεμα: 30′

Υλικά

6-8 μέτρια πράσα - το λευκό μέρος - κομμένα σε μέτριες ροδέλες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες

2 μέτρια καρότα, τριμμένα στον τρίφτη

200 γρ. ρύζι Καρολίνα

1 σφηνάκι κονιάκ

½ κ.γ. κόλιανδρο, περασμένο από το μύλο μπαχαρικών ή καλά κοπανισμένο στο γουδί

1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη, καπνστή ή γλυκιά

600 ml ζεστό νερό

100 ml ελαιόλαδο

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, καλά χτυπημένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα, τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το ρύζι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γυαλίσει από το λάδι, σβήνουμε με το κονιάκ και μαγειρεύουμε για άλλα 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να γίνει το ρύζι, να σωθούν τα πολλά υγρά και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι και την πάπρικα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε αμέσως.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #67» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.