Πιάτο ημέρας: Ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και ντοματοσαλάτα.
Ψαρονέφρι με πατάτες τηγανητές.
fcafotodigital via Getty Images
Ψαρονέφρι με πατάτες τηγανητές.

Μαγειρεύουμε ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά για το πιάτο ημέρας.

Θα το μαρινάρουμε σε σκόρδο, μουστάρδα με σπόρους, ξύσμα και χυμό λεμονιού, λίγη πάπρικα και κάρι.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και ντοματοσαλάτα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 14′

Υλικά

1.000 – 1.200 γρ. ψαρονέφρι, σε φέτες πάχους 2 – 3 εκ.

για τη μαρινάδα

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 κ.σ. μουστάρδα με σπόρους (απλή ή πικάντικη)

1 κ.γ. ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. μέλι της αρεσκείας μας

2 κ.γ. κάρι, σε σκόνη

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη

100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τη σχάρα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τη μαρινάδα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο σκόρδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το μέλι, το κάρι, την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί τη μαρινάδα, προσθέτουμε τα φιλετάκια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να βραχούν καλά με το μείγμα. Σκεπάζουμε το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 15′ στο ψυγείο, για να αναμειχθούν τα αρώματα.

για το ψήσιμο

Προθερμαίνουμε το γκριλ, μαζί με τη σχάρα του φούρνου.

Μόλις η σχάρα ζεσταθεί καλά, τη βγάζουμε (φορώντας γάντια φούρνου για να μην καούμε) και την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πάνω στην καυτή σχάρα ακουμπάμε τις φέτες από το ψαρονέφρι, τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να τις σκουπίσουμε από τη μαρινάδα τους.

Βάζουμε ένα ταψί σε χαμηλή σκάλα στο φούρνο (για να μαζέψει τα υγρά του ψησίματος) και στερεώνουμε τη σχάρα στο δεύτερο ράφι από πάνω.

Ψήνουμε για περίπου 6′-7′ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό του.

Σερβίρουμε το ψαρονέφρι ζεστό.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #50» σε συνταγή Μυρσίνης Λαμπράκη.