Πιάτο ημέρας: Ψητό ριζότο με μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί

Μπορούμε να κάνουμε πιο πλούσιο το άρωμα του προσθέτοντας ψητά λαχανικά.
fcafotodigital via Getty Images

Η αλήθεια είναι πως το ριζότο το έχουμε λίγο παραμελήσει. Έτσι λοιπόν για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας θα δοκιμάσουμε μια λαχταριστή συνταγή, σκέτη μούρλια.

Μαγειρεύουμε ψητό ριζότο με τριών ειδών μανιτάρια, κατσικίσιο τυρί σε ροδέλες, εστραγκόν ψιλοκομμένο, κρεμμυδάκι και φρέσκο μαϊντανό. Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι για το τσιγάρισμα, φούρνο για το ψήσιμο και γκριλ για το χρώμα στο τυρί.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 50 λεπτά

Υλικά

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250 γρ. μανιτάρια σε φέτες

200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους σε φέτες

1/2 φλιτζάνι μανιτάρια ξερά μουλιασμένα σε ζεστό νερό

300 γρ. ρύζι αρμπόριο

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

2 κ.σ. εστραγκόν ψιλοκομμένο

300 γρ. κατσικίσιο τυρί

2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια, εκτός από τα ξερά και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.

Σουρώνουμε και ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, κρατώντας στην άκρη το νερό που μούλιασαν. Αδειάζουμε τα μανιτάρια και το ρύζι στο τηγάνι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αδειάζουμε το ριζότο σε ρηχό πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με τον ζωμό λαχανικών, το νερό που μούλιασαν τα ξερά μανιτάρια και προσθέτουμε και το εστραγκόν.

Σκεπάζουμε καλά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Βγάζουμε από τον φούρνο και ξεσκεπάζουμε.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε σε φέτες το υπόλοιπο τυρί και το βάζουμε πάνω στο ριζότο.

Ψήνουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει το τυρί.

Σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Μπορούμε να κάνουμε πιο πλούσιο το άρωμα του πιάτου προσθέτοντας ψητά λαχανικά, που ταιριάζουν με το κατσικίσιο τυρί.

Αναδημοσίευση από «Τα μυστικά της κουζίνας» σε επιμέλεια συνταγών Μίμας Καρβούνη.