Πιάτο ημέρας: Ρεβυθάδα με σπανάκι και χωριάτικα λουκάνικα

Σερβίρουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ρεβυθάδα με σπανάκι και χωριάτικα λουκάνικα.
LauriPatterson via Getty Images
Ρεβυθάδα με σπανάκι και χωριάτικα λουκάνικα.

Μαγειρεύουμε ρεβυθάδα με σπανάκι και χωριάτικα λουκάνικα για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε σκορδάκι, δάφνη, κρεμμύδι ξερό, και ζωμό λαχανικών. Σερβίρουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 2 ώρες, περίπου

Υλικά

350 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα)

1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 φύλλα δάφνης

80 ml ελαιόλαδο

2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

500 ml νερό

150 γρ. λουκάνικα με πάπρικα ή άλλα χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

350 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και ψιλοκομμένο (αν πάρουμε ακαθάριστο, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 500 γρ., διαφορετικά παίρνουμε έτοιμο καθαρισμένο σε σακουλάκι, από τα ψυγεία των μανάβικων στα σούπερ μάρκετ)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβύθια σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 - 4 εκ., και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε να τα υπερκαλύπτει πάντα κατά 2 εκ. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη δάφνη και ανακατεύουμε για περίπου 3′ - 4′.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για περίπου μισό λεπτό, ίσα να βγάλει το άρωμά του.

Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια και τα 500 ml νερό, και μαγειρεύουμε για περίπου 20′.

Κατόπιν ρίχνουμε τις πατάτες με το ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20′, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Τέλος, βάζουμε το σπανάκι και τα λουκάνικα και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7′ - 8′, μέχρι η ρεβυθάδα να χυλώσει και σερβίρουμε.

Tip

για τον ζωμό λαχανικών

Βάζουμε στο μούλτι 2 πράσα, 2 καρότα χοντροκομμένα, 2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα και 1 μαραθόριζα χοντροκομμένη. Τα χτυπάμε να ψιλοκοπούν, αλλά να μην γίνουν πολτός.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το παραπάνω μείγμα για 5′-8′, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να σκορπίσουν το άρωμα τους.

Ρίχνουμε ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμέν, μαζί με τα κοτσάνια, 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωναράκι ρίγανης και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30′

Σουρώνουμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #69» σε συνταγή Μανώλη Ασλάνογλου και Ντίνας Νικολάου.