Μαγειρεύουμε μια καταπληκτική συνταγή από την Προβηγκία για το πιάτο ημέρας. Σαλάτα νισουάζ με φασολάκια και φρέσκο ψητό ψάρι.
Το ιδανικό φαΐ μέσα στον καύσωνα.
Θα προσθέσουμε σφιχτοβρασμένο αυγό, φιλετάκια αντζούγιας, ελιές Καλαμών, ντοματούλα και πατάτα βραστή.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 2
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 20′
Υλικά
2 φιλέτα ή φέτες (περίπου 200 γρ. το καθένα) φρέσκος τόνος ή ρίκι ή ξιφίας ή μαγιάτικο ή από άλλο ψάρι της αρεσκείας μας (μπορούμε να βάλουμε και κατεψυγμένο)
1 αυγό, σφιχτοβρασμένο
200 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 μέτρια ντομάτα, κομμένη σε κύβους
6 ελιές καλαμών
4 - 5 φιλέτα αντζούγιας, ξαλμυρισμένα και χοντροκομμένα
60 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για το ψάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τους κύβους πατάτας σε μια μισογεμάτη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 10′ - 15′ λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. 5′ πριν από το τέλος βρασμού ρίχνουμε και τα φασολάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 5′ - 6. Καλό είναι να κρατάνε στο δόντι.
Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ ή πιατέλα σερβιρίσματος, προσθέτουμε το μισό λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ απαλά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. λάδι σε δυνατή φωτιά και «ψήνουμε» το ψάρι για περίπου 3′ από κάθε πλευρά ή μέχρι να χρυσίσει και να γίνει στο εσωτερικό του. Το κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια και το βάζουμε στο σκεύος με τα φασολάκια και την πατάτα.
Καθαρίζουμε το αυγό από το τσόφλι του, το κόβουμε στα τέσσερα και το προσθέτουμε στο μπολ με τα φασολάκια και την πατάτα, μαζί με την ντομάτα, τις ελιές και τις αντζούγιες.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Tip
Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #87» σε συνταγή Περικλή Κοσκινά.