Μία ακόμα καταπληκτική μακαρονάδα απολαμβάνουμε στο πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.
Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε μια συνταγή για σπαγγέτι με γαρίδες αυγολέμονο. Θα προσθέσουμε επίσης λίγο κρεμμύδι, καρότο και ψιλοκομμένο άνηθο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 2
Υλικά
8 γαρίδες Νο 2, καθαρισμένες
150 γρ. σπαγγέτι
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
1 μικρό καρότο, σε φέτες
λίγο ελαιόλαδο
1 σφηνάκι, λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
½ κ.γ κορνφλάουρ
1 κρόκο αυγού
1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. βούτυρο
αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε από τις γαρίδες το κεφάλι, το κέλυφος και την ουρά, τα κρατάμε στην άκρη και κόβουμε την ψίχα οριζόντια σε 6-7 κομμάτια, αφαιρώντας το εντεράκι από την ράχη.
Βράζουμε στο σπαγγέτι 1½ λίτρο νερό με 1 κ.σ. αλάτι για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και κρατάμε 1 μεγάλο ποτήρι από το νερό. Κρυώνουμε τα σπαγγέτι με κρύο νερό στο σουρωτήρι.
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το καρότο σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ιδρώσουν. Προσθέτουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες και σοτάρουμε μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα μισά υγρά και σουρώνουμε. Θέλουμε να μείνει περίπου ½ ποτήρι ζωμός.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, το κορνφλάουρ και τον κρόκο.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα σπαγγέτι ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον ζωμό.
Μόλις πάρει μια βράση, σβήνουμε την φωτιά.
Στο μπολ με το μείγμα του αυγού ρίχνουμε κουταλιές της σούπας από τον ζωμό της κατσαρόλας και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγογδάρτη, να παστεριωθεί το αυγό.
Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα μαζί με το σπαγγέτι.
Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε.
Tip
Η σάλτσα θα πρέπει να είναι τόση ώστε να κολλάει πάνω στα ζυμαρικά, αφήνοντας μόνο λίγα ίχνη στο πιάτο.
Αναδημοσίευση από «οlive - οι μακαρονάδες του καλοκαιριού» τεύχος #125 σε συνταγή, Γρηγόρη Χέλμη.