Πιάτο ημέρας: Τάρτα με φακές και ξινομυζήθρα Κρήτης

Γίνεται και με φέτα.
DEA / PRIMA PRESS via Getty Images

Μαγειρεύουμε τάρτα για το πιάτο ημέρας. Η συνταγή μας περιλαμβάνει φακές και ξινομυζήθρα Κρήτης.

Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης, μαϊντανό και δάφνη.

Η τάρτα μας γίνεται και με φέτα.

Καλή όρεξη.

Προετοιμασία: 30′

Αναμονή: 30′

Ψήσιμο: 30′

Υλικά

ταρτιέρα 28 εκ.

για τη ζύμη

440 γρ. αλεύρι

120 γρ. βούτυρο

60 ml γάλα

½ κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση

200 γρ. φακές χοντρές

2 φύλλα δάφνης

1/4 μαϊντανός ματσάκι, τα φύλλα, ψιλοκομμένα

1 πιπεριά Φλωρίνης, από βάζο, ψιλοκομμένη

3 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. ξινομυζήθρα, τριμμένη

100 ml γάλα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

2 αυγά

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τη ζύμη

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το ειδικό εξάρτημα, το γάντζο. Εναλλακτικά ζυμώνουμε με τα χέρια σε μπολ για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει.

Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

για τη γέμιση

Βράζουμε τις φακές σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα δαφνόφυλλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να σκάνε. Τις σουρώνουμε, πετάμε τις δάφνες και τις κρατάμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρή, σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τις φακές, την πιπεριά, το μαϊντανό, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Χτυπάμε στο μούλτι το γάλα με τα αυγά και το τυρί.

για την τάρτα

Προσθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Σε μια καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-4 χλστ. και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα. Κόβουμε ότι εξέχει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία τη ζύμη και την προψήνουμε για 10 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με τις φακές, το στρώνουμε ομοιόμορφα και περιχύνουμε με την κρέμα τυριού. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε μικρές λωρίδες ζύμης και τις απλώνουμε πάνω από την επιφάνεια της τάρτας σταυρωτά, σαν πάστα φλόρα.

Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30-40 λεπτά, τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε κομμάτια.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #92» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.