Μαγειρεύουμε γιουβέτσι με κριθαράκι χοντρό, με καλαμαράκια και άφθονες πιπεριές Φλωρίνης για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, ντοματίνια, γλυκάνισο κοπανισμένο, πάπρικα γλυκιά και ούζο. Συνοδεύουμε με δροσερή αγγουροσαλάτα.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30′
Μαγείρεμα-Ψήσιμο: 45′
Υλικά
1 κιλό μικρά κατεψυγμένα καλαμάρια, καθαρισμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
5 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από το κοτσάνι και τα σπόρια και κομμένες σε μικρά καρέ
20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
300 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 κ.γ. γλυκάνισος, κοπανισμένος
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
100 ml λευκό, ξηρό κρασί (ή ούζο, για πιο μερακλίδικο αποτέλεσμα)
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές, για περίπου 3′ – 4′, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ρίχνουμε τα καλαμάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 4′ – 5′, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε την πάπρικα και αλατοπίπερο και σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο. Μαγειρεύουμε για περίπου 2′ – 3′, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε με το γλυκάνισο (αν θέλουμε) και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό (περίπου 1 λίτρο) ώστε να καλύψουμε τα υλικά. Βράζουμε για περίπου 4′ – 5′, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν, και ρίχνουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Aδειάζουμε όλο το φαγητό σε ένα μέτριο βαθύ ταψί, σκορπίζουμε τα ντοματάκια και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο. Ψήνουμε για περίπου 25′ – 30′ ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να πιει τα υγρά του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το ψήσιμο ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε.
Ξεφουρνίζουμε το γιουβέτσι με καλαμαράκια και πιπεριές Φλωρίνης και το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.
Συνοδεύουμε με δροσερή αγγουροσαλάτα.
Tip
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα καλαμαράκια, στην ίδια ποσότητα, απλώς τότε ανεβαίνει το κόστος.
Αντί για ούζο μπορούμε να επιλέξουμε 100 ml, λευκό ξηρό κρασί.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #88» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.