Για καθημερινή μέρα είναι μία πολύ εύκολη σε εκτέλεση συνταγή. Όσο ψήνεται η πατάτα εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε την σως. Να μην το ξεχάσω: Το σημερινό πιάτο ημέρας ανήκει στον αστερισμό του κόκκινου.
Μαγειρεύουμε λοιπόν γλυκοπατάτα στο φούρνο και την συνοδεύουμε με μια σως από ψητές κόκκινες πιπεριές, μαζί με κόκκινο τσίλι, κρεμμυδάκι φρέσκο, λίγο σκόρδο και κόκκινο ξύδι ενώ γαρνίρουμε με μαϊντανό.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 2
Προετοιμασία: 5 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 έως 60 λεπτά
Υλικά
2 μεγάλες γλυκοπατάτες
για την σως
350 γρ. κόκκινες πιπεριές
125 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεσαίο κόκκινο τσίλι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.σ. κόκκινο ξύδι
αλάτι και πιπέρι
φρέσκος μαϊντανός
για το γαρνίρισμα
φρέσκος μαϊντανός
Εκτέλεση
για την γλυκοπατάτα
Βάζουμε στον φούρνο τις πατάτες στους 200 βαθμούς για 40 έως 60 λεπτά, αναλόγως με το πόσο μεγάλες είναι.
για την σως
Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σιγοψήνουμε σε ένα τηγάνι με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά για 8 με 10 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.
Ψιλοκόβουμε το κόκκινο τσίλι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το φρέσκο κρεμμυδάκι, εως ότου και αυτά μαλακώσουν.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο μούλτι, τα υλικά από το τηγάνι μαζί με τις κόκκινες πιπεριές για να δημιουργήσουμε ένα πουρέ.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κόκκινο ξύδι μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μια μικρή χούφτα από κομμένο μαϊντανό.
για το σερβίρισμα
Ανοίγουμε λίγο τις γλυκοπατάτες στην μέση και προσθέτουμε την σως μας με μία πρέζα μαϊντανό.
Tip
Η γλυκοπατάτα θέλει λιγότερο χρόνο ψησίματος από την κανονική. Μία μεσαίου μεγέθους θα πρέπει να είναι έτοιμη σε 40 λεπτά.
Ελέγχουμε τακτικά την γλυκοπατάτα κατά το ψήσιμο. Η φλούδα τους δεν γίνεται τραγανή. Απλά θέλουμε να μαλακώσει.
Η γλυκοπατάτα συνηθίζει να χάνει λίγο από τα ζουμιά της οπότε την βάζουμε σε ταψάκι.
Όση σως περισσέψει, αφού είναι αρκετή ποσότητα, ικανή να χρησιμοποιηθεί σε τέσσερις ή και περισσότερες μερίδες, την βάζουμε στο ψυγείο, καλυμμένη με πλαστικό ραπ. Αντέχει για λίγες ημέρες.
Η σως συνοδεύει τέλεια και κρεατικά, ιδίως ψημένα στα κάρβουνα.
Αν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ένταση στην σως προσθέτουμε περισσότερο τσίλι.
Επίσης παρά το γεγονός ότι το κόκκινο ξύδι δίνει αντίθεση στην γλυκύτητα της πατάτας, μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε χυμό από μοσχολέμονο (λάιμ).
Πηγή: The Guardian