Πιάτο ημέρας: Γρήγορη παέγια με χωριάτικο λουκάνικο και γαρίδες

Αντί για χωριάτικο λουκάνικο, μπορούμε να βάλουμε λουκάνικο Φρανκφούρτης, κυβάκια γαλοπούλας ή κοτόπουλου.
Παέγια με χωριάτικο λουκάνικο και γαρίδες.
Tatiana Volgutova via Getty Images
Παέγια με χωριάτικο λουκάνικο και γαρίδες.

Μαγειρεύουμε μία γρήγορη παέγια με χωριάτικο λουκάνικο και γαρίδες για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε ζαμπόν σε κομμάτια, αρακά, κρεμμύδι ξερό, σκορδάκι και πάπρικα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 30′

Υλικά

1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και λιωμένες

2 μικρά χωριάτικα λουκάνικα (ή 1 μεγάλο), κομμένα σε φέτες

2-3 φέτες ζαμπόν βραστό από μπούτι ή ωμοπλάτη, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια

150 γρ. αρακά κατεψυγμένο

200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο

1 λίτρο ζεστό νερό

12 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη

½ κ.γ. πάπρικα

1/3 κ.γ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν) σε σκόνη

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2′-3′ μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το ρύζι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε την πάπρικα, το σαφράν, το νερό και μόλις πάρει μία βράση - 5′ περίπου - ρίχνουμε τον αρακά.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15′.

Κατόπιν προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3′-4′.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Tip

Αντί για χωριάτικο λουκάνικο, μπορούμε να βάλουμε λουκάνικο Φρανκφούρτης, κυβάκια γαλοπούλας ή κοτόπουλου.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κρόκο Κοζάνης με 1 κ.γ. κουρκουμά.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #22» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.