Μαγειρεύουμε μία γρήγορη παέγια με χωριάτικο λουκάνικο και γαρίδες για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε ζαμπόν σε κομμάτια, αρακά, κρεμμύδι ξερό, σκορδάκι και πάπρικα.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15′
Ψήσιμο: 30′
Υλικά
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και λιωμένες
2 μικρά χωριάτικα λουκάνικα (ή 1 μεγάλο), κομμένα σε φέτες
2-3 φέτες ζαμπόν βραστό από μπούτι ή ωμοπλάτη, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια
150 γρ. αρακά κατεψυγμένο
200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
1 λίτρο ζεστό νερό
12 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
½ κ.γ. πάπρικα
1/3 κ.γ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν) σε σκόνη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2′-3′ μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το ρύζι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε την πάπρικα, το σαφράν, το νερό και μόλις πάρει μία βράση - 5′ περίπου - ρίχνουμε τον αρακά.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15′.
Κατόπιν προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3′-4′.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Tip
Αντί για χωριάτικο λουκάνικο, μπορούμε να βάλουμε λουκάνικο Φρανκφούρτης, κυβάκια γαλοπούλας ή κοτόπουλου.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κρόκο Κοζάνης με 1 κ.γ. κουρκουμά.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #22» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.