Πίνουμε νερό πριν πέσουμε για ύπνο; Λυπούμαστε, αλλά τα νέα δεν είναι και τόσο καλά

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά πρέπει να γίνεται με σύνεση.
Westend61 via Getty Images

Ξέρω ότι όλοι είμαστε ενυδατωμένοι αυτές τις μέρες και καμία έξοδος δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τα αξιόπιστα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού μας, αλλά έχω μια ομολογία: συνεχίζω να θυμάμαι να πίνω αρκετό νερό κάθε μέρα. Ένα πράγμα κατάφερα: να συνηθίσω να πίνω λίγο νερό πριν κοιμηθώ και να παίρνω μαζί μου το μπουκάλι νερό στο δωμάτιό μου κάθε βράδυ για να το αφήνω στο κομοδίνο μου, αν διψάσω όλη τη νύχτα. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν ειδικό του ύπνου, η συνήθεια που δημιούργησα πρόσφατα μπορεί να με κρατά ενυδατωμένο/η, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τον ύπνο μου.

Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε νερό ακριβώς πριν από την ώρα του ύπνου;

Σύμφωνα με την Ασλεϊ Χέινσγουόρθ, ειδικό ύπνου στο Bed Kingdom, ενώ είναι απαραίτητο να παραμένουμε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα, υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να σταματήσουμε να πίνουμε πόσιμο νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερυδάτωση, ειδικά κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και να οδηγήσει σε συχνές επισκέψεις στο μπάνιο.

Η Χέινσγουόρθ σημειώνει: «Η ενυδάτωση νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το σώμα μας έχει επαρκή χρόνο για να επεξεργαστεί τα υγρά και να μειώσει την πιθανότητα διαταραχών κατά τη διάρκεια της νύχτας». Προσθέτει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού πριν τον ύπνο ωθεί τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα, οδηγώντας σε περισσότερες εκδρομές στο μπάνιο. Αυτό διαταράσσει τον φυσικό κύκλο του ύπνου μας που μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία.

Σύμφωνα με το The Sleep Foundation, οι διαταραχές του ύπνου έχουν επίσης συσχετιστεί με νευροεκφυλιστική νόσο, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου του Πάρκινσον. Είναι μια σοβαρή απειλή για τη γενική μας υγεία.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πίνουμε νερό;

Ως προς την καλύτερη ώρα της ημέρας για να γεμίσουμε το μπουκάλι μας με νερό, η Χέινσγουόρθ συμβουλεύει: «Ας ξεκινήσουμε την ενυδάτωσή μας νωρίς το πρωί κι ας διατηρήστε μια σταθερή πρόσληψη όλη την ημέρα. Σύμφωνα με όσα προσθέτει, αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουμε την ανάγκη να αντισταθμίσουμε την υπερβολική κατανάλωση νερού αργότερα το βράδυ. Προτείνει επίσης να μειώσουμε τα υγρά τις ώρες πριν έρθει η ώρα του ύπνου, λέγοντας: «Στις δύο ώρες πριν από τον ύπνο, ας μειώσουμε σταδιακά την πρόσληψη υγρών».

Αυτό δίνει στο σώμα μας αρκετό χρόνο για να επεξεργαστεί τα υγρά, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ενοχλητικών ταξιδιών στο μπάνιο.» Συνιστάται επίσης να αποφεύγουμε οποιοδήποτε είδος αλκοόλ ή καφεΐνης όπως το τσάι, ο καφές και ορισμένα ανθρακούχα ποτά πριν τον ύπνο. «Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο», προειδοποιεί η Χέινσγουορθ. «Αυτά τα ποτά δρουν ως διουρητικά, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Συνιστάται να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους, ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο».

Η ίδια, τέλος τονίζει τη σημασία της καθιέρωσης μιας συνεπούς ρουτίνας κατανάλωσης νερού για τη βελτιστοποίηση του ύπνου. Τονίζει επίσης τη σημασία της ευθυγράμμισης της κατανάλωσης νερού με την καθημερινή μας ρουτίνα, ανταποκρινόμενοι άμεσα στη δίψα, ειδικά νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Και καταλήγει: «Δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο πίνουμε, αλλά πότε και πώς ταιριάζει στη μέρα μας. Υιοθετώντας μια προσεκτική ρουτίνα, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική υγεία.»

Υποθέτω ότι πρέπει να ξανασκεφτώ τις συνήθειές μου...