Πινγκελάπ: Το νησί της αχρωματοψίας

Με τόσο λίγους ανθρώπους στην ατόλη, η ενδογαμία ήταν αναμενόμενη και το γονίδιο διαδόθηκε στον πληθυσμό.
.
.
WIKIPEDIA COMMONS

Το Πινγκελάπ είναι μια μικρή, απομονωμένη ατόλη στα βάθη της Μικρονησίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό και ονομάζεται και «Νησί της Αχρωματοψίας», καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του, πάσχει από αδυναμία της αντίληψης των χρωμάτων.

Το 1775, ένας τυφώνας έπληξε την ατόλη του Πινγκελάπ στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφήνοντας μόλις 20 επιζώντες - ένας εκ των οποίων ήταν ο βασιλιάς. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν η αιτία της ολικής αχρωματοψίας σε σημαντικό αριθμό του πληθυσμού.

Η αχρωματοψία - όπως την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι - είναι η μειωμένη ικανότητα να βλέπει κανείς τα χρώματα ή τις διαφορές στα χρώματα. Η πρασινο-κόκκινη αχρωματοψία επηρεάζει περίπου το 8% των ανδρών και το 0,5% των γυναικών με καταγωγή από τη Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών των ΗΠΑ. Ωστόσο, στην ατόλη του Πινγκελάπ, περίπου το 10% έχει μια πολύ πιο σπάνια πάθηση γνωστή ως πλήρη αχρωματοψία ή ολική αχρωματοψία.

Τα άτομα με την πάθηση δεν μπορούν να δουν κανένα χρώμα. Διακρίνουν μόνο μαύρο, άσπρο και γκρι λόγω της παντελούς απουσίας κώνων που αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Εκτός από αυτό, τα άτομα με πλήρη αχρωματοψία μπορεί επίσης να εμφανίσουν ευαισθησία στο φως, μειωμένη οξύτητα της όρασης και ακούσιες κινήσεις του ματιού. Στην περίπτωση του Πινγκελάπ, εκτιμάται ότι κάποιος από τους επιζώντες έφερε ένα γονίδιο που προκάλεσε το θέμα.

Επιστροφή στον τυφώνα και τον βασιλιά. Όταν ο τυφώνας του 1775 εξαφάνισε σχεδόν όλο τον ήδη πολύ μικρό πληθυσμό του Πίνγκελαπ, 19 νησιώτες έμειναν στην ατόλη με τον βασιλιά τους. Εκτός από το ότι αυτό είναι ένα άβολο θέμα για τον βασιλειά, αυτός προκάλεσε προβλήματα όρασης στο νησί, καθώς είναι πιθανό να είχε ένα γονίδιο που προκάλεσε την πάθηση.

«Δύο αδέρφια ήταν επιζώντες από τον τυφώνα Λενγκιέκι. Ο Σεμενούχρε είχε ένα παιδί, ενώ ο Μγουαχουέλε άφησε επτά παιδιά από τρεις συζύγους, ένα εκ των οποίων παντρεύτηκε ξαδέρφη του, την κόρη του Σεμενούχρε», αναφέρει δημοσίευση του American Journal of Human Genetics.

«Πιθανότατα το γονίδιο ήταν παρόν αλλά σπάνιο πριν από τον τυφώνα Λενγκιέκι, προερχόμενο από μια προηγούμενη μετάλλαξη και κατά τύχη μεταδόθηκε μέσω του Μγουαχουέλε σε αρκετούς από τους λίγους επιζώντες».

Με τόσο λίγους ανθρώπους στην ατόλη, η ενδογαμία ήταν αναμενόμενη και το γονίδιο διαδόθηκε στον πληθυσμό. Επηρεάζει περίπου 1 στους 30.000 ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά στο Πινγκελάπ φτάνει έως και το 10% του πληθυσμού.

Πηγή: Iflscience

Δημοφιλή