«Η συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν ακόμα πιο κοντά και να αναπτύξουν ακόμα καλύτερα την οικονομική τους συνεργασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι, μετά την κατ′ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου σε διευρυμένη σύνθεση.
«Η ΠΓΔΜ είναι χώρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια χώρα σαν γκρι ζώνη ανάμεσά μας. Τώρα, λοιπόν, δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε δε, στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας που διανοίγονται «τόσο μέσα από επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη Σερβία όσο και μέσα από επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Σερβία και ΠΓΔΜ), αλλά κυρίως μέσα από πρότζεκτ που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα και θα δώσουν τη δυνατότητα, πολίτες και εμπορεύματα να πηγαίνουν πιο γρήγορα από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι και τα Σκόπια».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα πως στόχος είναι, «η πρώτη διεθνής συμφωνία που θα συναφθεί από τη γειτονική μας χώρα με τη νέα της ονομασία να είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομαστεί σε λίγο καιρό, ούτως ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς ένα σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη και θα φέρει πιο κοντά σε χρόνο την Ελλάδα και τη Σερβία και θα έχει εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες και για το εμπόριο και για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους δεσμούς μας στην περιοχή και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Οι κ.κ. Τσίπρας και Βούτσιτς συζήτησαν στην κατ′ ιδίαν συνάντηση που είχαν τόσο το θέμα της αύξησης των δασμών κατά 100% από την πλευρά του Κοσόβου προς τη Σερβία και τη Βοσνία όσο και το ζήτημα της συγκρότησης τακτικού στρατού στο Κόσοβο, δύο ζητήματα που έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για «δυσάρεστες εξελίξεις» και καταδίκασε την «απαράδεκτη ενέργεια» από την πλευρά της Πρίστινας για κατακόρυφη αύξηση των δασμών αλλά και τις προσπάθειες για τη δημιουργία στρατού. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσίπρας, «αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην προοπτική της σταθερότητας στην περιοχή, αντιθέτως συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση».
Παράλληλα, επισήμανε πως ο Σέρβος πρόεδρος και η κυβέρνησή του κάνουν μια δύσκολη προσπάθεια από την οποία δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν, εξηγώντας πως θα πρέπει να επιμείνουν στην ανάγκη εξεύρευσης μιας λύσης. «Στέλνω ένα μήνυμα καταδίκης στην πλευρά του Κοσόβου που ρίχνει λάδι στη φωτιά αλλά την ίδια στιγμή να συνεχίσει η σερβική κυβέρνηση σ′ αυτό τον δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης λύσης διότι αυτός ο δύσκολος δρόμος είναι ο δρόμος της προοπτικής της σταθερότητας και ο δρόμος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας που τόσο πολλά έχει να δώσει και στον σερβικό λαό και στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Για τη Σερβία η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα ήταν πολύ χρήσιμη διότι η χώρα αυτή (η ΠΓΔΜ) θα αποτελούσε τη γέφυρα μεταξύ των χωρών μας, δεν θα υπάρχει πια τείχος και αυτό θα σήμαινε ότι οι δύο χώρες μας και οι λαοί μας θα συνδεθούν ακόμα περισσότερο», τόνισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Αυτό», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς, «δεν είναι καθόλου εύκολο κι εμείς δεν θέλουμε να αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά σας θέματα, θέλουμε όμως να υποδείξουμε με την κοινή δήλωση και στάση μας ότι πρόκειται για μια πορεία που η Σερβία εξ ολοκλήρου υποστηρίζει».
Ο Σέρβος πρόεδρος είπε πως έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα της δημιουργίας στρατού στο Κόσοβο, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο «αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο» αλλά και την αύξηση των δασμών κατά 100% από την πλευρά της Πρίστινας στο Βελιγράδι. «Αυτό είναι παράλογο στον 21ο αιώνα, όταν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου και εμπορευμάτων και αυτό έχει εμποδίσει και τις εμπορικές συναλλαγές με το Κόσοβο και δυσχεραίνει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και τον κ. Τσίπρα προσωπικά για «τη βοήθεια που προσφέρετε στη διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας επειδή καταλαβαίνετε πολύ καλά τη στάση και τη θέση της χώρας μας» αλλά και την ελληνική στήριξη «σε όλα τα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας».
Υπογράμμισε, επίσης, πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει σημειωθεί άνοδος στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ (10,7% στις εισαγωγές από Ελλάδα και 10% στις εξαγωγές), ενώ σημείωσε πως συζητήθηκε και η προοπτική ενίσχυσης των διμερών εμπορικών και οικονομικών εν γένει συναλλαγών.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)