Ερευνητές του Sussex University πέτυχαν τη μεταφορά κβαντικής πληροφορίας μεταξύ τσιπ υπολογιστή σημειώνοντας ρεκόρ ταχύτητας και ακρίβειας, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση του κβαντικού υπολογιστή- που θεωρείται το επόμενο μεγάλο βήμα στον κόσμο των υπολογιστών.
Προσπάθειες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και λειτουργικών κβαντικών υπολογιστών (που αξιοποιούν τις παράξενες ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων) γίνονται εδώ και δεκαετίες, με εταιρείες όπως η Google, η IBM και η Microsoft να έχουν αναπτύξει απλά μηχανήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με τον καθηγητή Γουΐνφριντ Χένσινγκερ, που ηγήθηκε της έρευνας στο Sussex University, η νέα αυτή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για συστήματα που θα μπορούν να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα του πραγματικού κόσμου, που οι σημερινοί ισχυρότεροι υπολογιστές αδυνατούν.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε κβαντικούς υπολογιστές με πολύ απλά μικροτσίπ» είπε ο ίδιος. «Αυτό που επιτύχαμε εδώ είναι η δυνατότητα υλοποίησης εξαιρετικά ισχυρών κβαντικών υπολογιστών ικανών να λύνουν κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα για τις βιομηχανίες και την κοινωνία».
Αυτή τη στιγμή οι υπολογιστές επιλύουν προβλήματα με έναν απλό, γραμμικό τρόπο, με έναν υπολογισμό τη φορά. Στο κβαντικό «βασίλειο» τα πράγματα είναι διαφορετικά, και ερευνητές προσπαθούν να το αξιοποιήσουν αυτό για την ανάπτυξη υπολογιστών που θα μπορούν να κάνουν πολλαπλούς υπολογισμούς ταυτόχρονα.
Κβαντικά σωματίδια μπορούν να είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο ωστόσο παραμένουν μυστηριωδώς συνδεδεμένα, κάνοντας τις ίδιες ενέργειες ταυτόχρονα- και αυτό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πολύ ισχυρότερων υπολογιστών.
Ένα πρόβλημα στον χώρο αυτό είναι η ανάγκη μεταφοράς κβαντικής πληροφορίας μεταξύ τσιπ γρήγορα και με αξιοπιστία: Η πληροφορία υποβαθμίζεται και εμφανίζονται λάθη. Ωστόσο η ομάδα του Χένσινγκερ σημείωσε ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Nature: Συγκεκριμένα, ανέπτυξε ένα σύστημα ικανό να μεταφέρει πληροφορίες από το ένα τσιπ στο άλλο με αξιοπιστία 99,999993% σε ταχύτητες ρεκόρ. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει πως, επί της αρχής, τσιπ θα μπορούσαν να συνδυαστούν για τη δημιουργία ενός πολύ πιο ισχυρού κβαντικού υπολογιστή.