Πιο θωρακισμένοι στην άνοια οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» από όσους ασκούνται τακτικότερα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, μία ή δύο ημέρες άσκησης την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο ήπιας άνοιας κατά 15%.
Κάνοντας άσκηση μαζί...
milan2099 via Getty Images
Κάνοντας άσκηση μαζί...

Μια μελέτη στο British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι η άσκηση μόνο για μία ή δύο ημέρες ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου της εμφάνισης ήπιας άνοιας από τις πιο τακτικές προπονήσεις.

Η μελέτη προσθέτει σε έναν αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων ότι δεν είναι το πότε ασκούμαστε, αλλά το γεγονός ότι ασκούμαστε που βελτιώνει την υγεία μας.

Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το να είσαι «πολεμιστής του Σαββατοκύριακου» μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων από 200 ασθενειών, από υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη έως διαταραχές της διάθεσης και νεφρικές παθήσεις.

Η πρόσφατη μελέτη κατέληξε κάπως έτσι:

«Το μοτίβο φυσικής δραστηριότητας του ”πολεμιστή του Σαββατοκύριακου” μπορεί να είναι μια πιο βολική επιλογή για πολυάσχολους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήπιας άνοιας μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 15% στους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» που ασκούνταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα και κατά 10% στους «τακτικά ενεργούς» που ασκούνταν πιο συχνά.

Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η διάρκεια του ύπνου, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές πρότειναν ότι και τα δύο μοτίβα άσκησης είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

«Διαπιστώσαμε ότι περίπου το 10% των περιπτώσεων [ήπιας άνοιας] θα εξαλείφονταν εάν όλοι οι μεσήλικες λάμβαναν μέρος σε αθλήματα ή άσκηση μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή πιο συχνά», ήταν η άποψή τους...

Ακαδημαϊκοί από την Κολομβία, τη Χιλή και τη Γλασκώβη εξέτασαν δύο ομάδες δεδομένων ερευνών από το Prospective Study του Μέξικο Σίτι για την τελευταία έρευνα.

Περίπου 10.033 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 51 ετών συμπλήρωσαν και τις δύο έρευνες.

Οι συγγραφείς πρότειναν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί η άσκηση μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο.

«Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις νευροτροφικών παραγόντων που προέρχονται από τον εγκέφαλο [μόρια που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων] και την ”πλαστικότητα” του εγκεφάλου», είπαν.

«Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, μεγαλύτερη εκτελεστική λειτουργία και μεγαλύτερη μνήμη».

Μια δεύτερη μελέτη στο ίδιο περιοδικό διαπίστωσε επίσης ότι η άσκηση οποιασδήποτε έντασης συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μετά από διάγνωση άνοιας.

Αυτοί οι ερευνητές είπαν ότι τα άτομα που τους ενδιαφέρουν τα παραπάνω θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν μια ρουτίνα άσκησης, ειδικά καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση της άνοιας μπορεί να είναι μόνο τέσσερα έως πέντε χρόνια.

ΠΗΓH: news.sky.com