Το πιπέρι καγιέν συχνά αποκαλείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών και θεωρείται μια από τις πιο καυτερές προσθήκες στις συνταγές μας, γλυκές και αλμυρές. Κι ενώ για πολλούς από εμάς αυτή η πικάντικη αίσθηση είναι από ικανοποιητική έως εθιστική, άλλοι δεν αντέχουν ούτε λίγο από το συγκεκριμένο μπαχαρικό στο φαγητό τους.
Μπορούμε να «στολίζουμε» με πιπέρι καγιέν τη σάλτσα τσίλι ή τη σος μπάρμπεκιου για τα τάκος μας, ενώ το εν λόγω μπαχαρικό ταιριάζει τέλεια ακόμα και στη ζεστή σοκολάτα μας. Ναι, κι όμως μια δοκιμή αξίζει τον κόπο!
Mα πέρα από τη νοστιμιά, είναι το πιπέρι καγιέν ωφέλιμο για την υγεία μας;
Και βέβαια ναι! Γιατί το πιπέρι καγιέν είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες των συμπλεγμάτων C, Α και Β και Κ. Επιπλέον, το πιπέρι καγιέν ευεργετεί τον μεταβολισμό μας, καθώς απορροφάται πολύ γρήγορα στο γαστρεντερικό σωλήνα και προάγει την υγιή πέψη.
Συν τοις άλλοις, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο πιπέρι καγιέν υπόσχονται να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το αγαπημένο συστατικό χάρις στην αναλγητική του ιδιότητα, δρα και ως παυσίπονο κατά του επίμονου πονοκέφαλου και της ημικρανίας.
Πόσο πιπέρι καγιέν πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση;
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε τα συμπληρώματα διατροφής με βάση το πιπέρι καγιέν, καθώς περιέχουν ένα σωρό πρόσθετα συστατικά και ο αντίκτυπος τους στην υγεία μας θεωρείται επί του παρόντος άλυτο μυστήριο.
Όταν βέβαια το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, το πιπέρι καγιέν είναι γενικά ασφαλές σε όποια ποσότητα επιθυμούμε. Απλώς το περίφημο μπαχαρικό, και γενικά τα πικάντικα τρόφιμα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα και να προκαλέσουν προβλήματα όπως η παλινδρόμηση οξέος (κοινώς η καούρα).
Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα με ευαισθησίες σε τρόφιμα όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και οι πατάτες θα πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο.
(Με πληροφορίες από yahoo).