Πίσω στην άσκηση μετά τις διακοπές: 5 χρυσά tips για να το απολαύσουμε όσο ποτέ

Αγγαρεία ή διασκέδαση; Είναι στο χέρι μας.
Η τακτική άσκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού:
Zoran Zeremski via Getty Images
Η τακτική άσκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού:

Μερικοί άνθρωποι τα πηγαίνουμε πολύ καλά με την φυσική άσκηση: Ανυπομονούμε να έρθει η ώρα για τρέξιμο, για κολύμβηση, για γυμναστήριο, για χορό. Yπάρχει όμως και μια δεύτερη κατηγορία ανθρώπων: Αυτοί που ασκούμαστε κυρίως επειδή «πρέπει». Επειδή ξέρουμε ότι είναι για το καλό μας. Και πράγματι, αφού η τακτική άσκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού: Από την καλή υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού μας συστήματος, μέχρι τη διαχείριση του βάρους μας και την συνολική μας ευεξία.

Για αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, το «πάθος» για την άσκηση διαφέρει ανάλογα με την ημέρα: Μερικές φορές το αντέχουμε, ενώ άλλες αρνούμαστε ακόμα και να σηκωθούμε από τον καναπέ. Και ειδικά μετά από αυτές τις γιορτές, που η ξεκούραση, τα γλυκίσματα και ο ύπνος ήταν οι καλύτεροί μας φίλοι.

Ανεξάρτητα από τη διάθεσή μας ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποσπάσουμε περισσότερη χαρά από την προπόνησή μας. Παρακάτω οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας τους 5 κορυφαίους.

5 tips για να επιστρέψουμε δυναμικά στην άσκηση μετά τα Χριστούγεννα

1. Δημιουργούμε μια υπέροχη λίστα αναπαραγωγής

«Η μουσική αλλάζει το παιχνίδι της άσκησης», θεωρεί η Κέρι Έμπερς, ιδρύτρια του Carrie’s Pilates. Για αυτό, είτε κάνουμε γυμναστική στο σπίτι, είτε βγαίνουμε έξω για περπάτημα ή τρέξιμο, μας συνιστά να φτιάξουμε μια λίστα με τα αγαπημένα μας «ξεσηκωτικά» κομμάτια ή τραγούδια που να ταιριάζουν με τον ρυθμό της προπόνησής μας (γιόγκα, αερόμπικ, οριεντάλ).

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μετά μουσικής μας βοηθά να γυμναζόμαστε πιο αποτελεσματικά και να το απολαμβάνουμε περισσότερο.

2. Ας αφήσουμε πίσω στο 2024 το είδος της προπόνησης στο οποίο δεν είμαστε καθόλου καλοί ή που μας κάνει να πλήττουμε

Ο Ντάλτον Γκραντ, εκπαιδευτής γιόγκα, θεωρεί ότι ένας πολύ καλός τρόπος να αντλήσουμε χαρά μέσα από την άσκηση είναι να ξεκινήσουμε κάτι νέο.

«Αν λόγου χάρη, μέχρι τώρα κάναμε βάρη ή γιόγκα και τα έχουμε βαρεθεί, ας δοκιμάσουμε κολύμβηση, τρέξιμο ή κάτι που να μας έλκει και να μην το έχουμε προσπαθήσει στο παρελθόν. Αυτό θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μας για την άσκηση», προτείνει ο Γκραντ.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, μια νέα προσθήκη στη ρουτίνα της άσκησής μας υπόσχεται να μας κρατήσει αφοσιωμένους. Και δεν χρειάζεται καν να περάσουμε σε ένα εντελώς νέο είδος προπόνησης. Αν, για παράδειγμα, μας αρέσουν τα βάρη, αλλά νιώθουμε στασιμότητα, μπορούμε κάλλιστα να ενσωματώσουμε στο πρόγραμμα διαφορετικές ασκήσεις που να εμπλέκουν τους ίδιους μύες.

3. Μήπως να δοκιμάζαμε την προπόνηση με έναν καλό φίλο;

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η άσκηση με παρέα μας βοηθά να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και να το απολαμβάνουμε περισσότερο.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η γυμναστική με φίλους μετατρέπει την άσκηση από αγγαρεία σε κάτι για το οποίο ανυπομονούμε», τονίζει η personal trainer Τζιλ Ντρουμόν.

«Μια κοινότητα γυμναστικής διαθέτει κάποιο κίνητρο, γυμνάζεται με υπευθυνότητα και το πιο σημαντικό... το διασκεδάζει. Οπότε, αν δεν έχουμε φίλους πρόθυμους να γυμναστούν, μπορούμε να μπούμε σε μια ομάδα παραδοσιακών χορών ή pilates», καταλήγει η Ντρούμόν.

4. Φέτος ας γίνουμε λιγάκι «παιχνιδιάρηδες»

Πιθανότατα θυμόμαστε πόσο διασκεδάζαμε στα διαλείμματα του σχολείου, με παιχνίδια όπως το κρυφτό ή το κυνηγητό. Κι ακόμα κι αν δεν τρέχουμε ούτε κρυβόμαστε με τον ίδιο τρόπο στην ενήλικη ζωή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε το παιχνίδι στη ρουτίνα της άσκησής μας.

Οι μελέτες επισημαίνουν ότι το παιχνίδι είναι σημαντικό για την ευημερία των ενηλίκων και έχει μεγάλα οφέλη για την ψυχική μας υγεία, τους κοινωνικούς δεσμούς και τη φυσική μας κατάσταση.

«Τα παιχνίδια όπως οι σκυταλοδρομίες με τα παιδιά ή το φρίσμπι και η μπάλα με το σκυλάκι μας είναι εξαιρετικοί τρόποι να παραμείνουμε δραστήριοι. Και μάλιστα χωρίς να μας τρομάζει η σκέψη του γυμναστηρίου ή μιας αυστηρά δομημένης ρουτίνας προπόνησης», συνιστά ο personal trainer Τζακ Ουάσινγκτον.

5. Ας χορέψουμε

Υπάρχουν τόσες πολλές αφορμές να βγούμε έξω και να χορέψουμε. Είτε πρόκειται για μαθήματα χορού σε στούντιο, είτε για ένα γλέντι με φίλους σε κάποιο γάμο, είτε ακόμη-ακόμη για λίγο ξέφρενο χορό στην κρεβατοκάμαρά μας. Ολομόναχοι. Ο χορός, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαία μορφή αεροβικής άσκησης, είναι και τρομερά ευεργετικός για τον εγκέφαλό μας. Οπότε γιατί όχι;

(Με πληροφορίες από yahoo).