Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας, στην πραγματικότητα, εκμεταλλευόμαστε όλα τα μέρη του σε καθημερινή βάση. Είτε το πιστεύουμε, είτε όχι, ο εγκέφαλός μας είναι ενεργός ακόμη και όταν κοιμόμαστε, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας.
Και είναι λογικό αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το κέντρο του νευρικού μας συστήματος: O υπεύθυνος για τον έλεγχο όλων των άλλων οργάνων του σώματός μας και φυσικά, για την αποθήκευση των αναμνήσεων μας. Δεν πρέπει λοιπόν να τον έχουμε «μη στάξει και μη βρέξει»;
Ως εκ τούτου, προκειμένου να κρατάμε τον εγκέφαλό μας πάντοτε σε φόρμα, μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε και άλλα, που καλύτερο θα ήταν να τα αποφεύγουμε.
«Ο εγκέφαλος είναι και αυτός ένα όργανο, ακριβώς όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. Για αυτό και επωφελείται από τον ποιοτικό ύπνο, την τακτική άσκηση, τις υγιεινές τροφές και τον περιορισμό του στρες», εξηγεί η διατροφολόγος δρ.Σαμάρα Στέρλιν.
Και δηλαδή, τι πρέπει να τρώμε;
Τροφές που προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου
Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν ένα σωρό θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων:
«Προσπαθoύμε να τρώμε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα τρόφιμα, τα οποία θολώνουν τη σκέψη και θέτουν εμπόδια στη διαδικασία αποθήκευσης των αναμνήσεων», συνιστά η διαιτολόγος Άννα Τσέλσι. «Έτσι παραμένουμε πολύ πιο οξυδερκείς διανοητικά και συναισθηματικά», προσθέτει η ίδια.
Και κυρίως, τι δεν πρέπει να τρώμε;
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, όσοι τρώμε τακτικά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουμε προβλήματα μνήμης και σκέψης, ενώ είμαστε και πιο επιρρεπείς στο ενδεχόμενο εγκεφαλικού, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Κι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, ενώ την ίδια στιγμή, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνονται:
Τα αναψυκτικά
Τα αλμυρά και τα ζαχαρούχα σνακ
Το παγωτό
Η κέτσαπ
Η μαγιονέζα
Το συσκευασμένο ψωμί
Καθοριστικός ο ρόλος του καλού ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου μας
Ο ύπνος είναι το κλειδί για να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας υγιή και το μυαλό μας σε εγρήγορση. Ενόσω κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας επαναφορτίζεται, αναδιοργανώνεται και απομακρύνει τα τοξικά απόβλητα που συσσωρεύονται εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Χωρίς επαρκή ύπνο, ο εγκέφαλός μας μοιραία θα βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης και γρήγορης ανταπόκρισης.
Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο, κοιμόμαστε από 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ, ενώ για τα παιδιά και τους εφήβους, φροντίζουμε να κοιμούνται από 9 έως 11 ώρες.
Η συμβολή της πνευματικής εξάσκησης
Η τακτική πνευματική δραστηριότητα ωφελεί τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με το Harvard Health, η τόνωση του εγκεφάλου προάγει νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη δημιουργία νέων. Τα σταυρόλεξα, τα παιχνίδια με κάρτες, το Sudoku, τα κουίζ μνήμης, τα προβλήματα με τους αριθμούς και άλλες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν μαθηματικά και επικαλούνται τη λογική μας, είναι μια καλή αρχή.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επενδύουμε σε μια ποικιλία ασκήσεων, για να συνεχίσουμε και να πιέζουμε τον εγκέφαλο να εργαστεί σκληρά και να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δημιουργικός.
Η σωματική άσκηση επίσης ωφελεί τον εγκέφαλο
Μια σειρά από μελέτες έχουν εντοπίσει ότι τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη και τη μνήμη έχουν μεγαλύτερο όγκο σε άτομα που ασκούνται. Ακόμη, για όσους ανησυχούν για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μια ανάλυση 16 μελετών με περισσότερους από 160.000 συμμετέχοντες εντόπισε μείωση κατά 45% του κινδύνου εμφάνισης της νόσου για όσους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τακτική φυσική δραστηριότητα.
Ο εγκέφαλος επωφελείται επίσης από έναν συνδυασμό μάθησης και σωματικής δραστηριότητας, όπως η ενασχόληση με ένα νέο μουσικό όργανο, χορό, πολεμική τεχνη.
Και τέλος, λιγότερο άγχος και περισσότερα ... φιστίκια για έναν υγιέστερο εγκέφαλο
Το άγχος βλάπτει το σώμα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής του στην ευεξία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η παρατεταμένη έκθεση στις ορμόνες του στρες προκαλεί φλεγμονή και εγκεφαλική δυσλειτουργία, επηρεάζοντας τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την προσοχή και τη διάθεση.
Οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός, η άσκηση, οι βόλτες στην ύπαιθρο και η επιλογή υγιεινών τροφών είναι πολύτιμα εργαλεία για τη μείωση των επιπέδων άγχους.
Πέρα από όλα αυτά όμως, τα αγαπημένα μας φιστίκια μπορούν να παίξουν κι εκείνα ρόλο στη μείωση του στρες, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά εξίσου ισχυρά με αυτά που κρύβονται σε κορυφαία φάρμακα κατά του άγχους. Kαι είναι και πεντανόστμα!
(Mε πληροφορίες από Associated Press).