Αν αισθανθήκατε ποτέ άσχημα με το γεγονός ότι ο κύκλος των κοινωνικών σας επαφών είναι μικρός σε σύγκριση με άλλων, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.
Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο British Columbia δείχνει ότι οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να υπερεκτιμούμε το μέγεθος του κοινωνικού κύκλου γνωστών μας. Με λίγα λόγια, πιστεύουμε ότι οι γνωστοί μας είναι περισσότερο δημοφιλείς από εμάς.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δυο πειράματα σε πρωτοετείς φοιτητές πανεπιστημίου, επειδή εντάσσονται σε ένα νέο περιβάλλον όπου δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.
Στο πρώτο πείραμα, περίπου 1.100 φοιτητές του δεύτερου εξαμήνου ρωτήθηκαν για τον αριθμό κοντινών φίλων και γνωστών που γνώρισαν στο πανεπιστήμιο και μπορούν να τους εμπιστευθούν κάποια προσωπική πληροφορία ή πρόβλημα. Στη συνέχεια τους ρώτησαν αν γνώριζαν πόσους φίλους έκαναν άλλοι συμφοιτητές τους την ίδια χρονική περίοδο. Σχεδόν οι μισοί φοιτητές πίστευαν ότι οι συμφοιτητές τους είχαν ήδη περισσότερους φίλους από αυτούς.
Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές χώριζαν περίπου 390 φοιτητές σε δυο γκρουπ για δυο χρόνια, τους οποίους ρωτούσαν τις ερωτήσεις του πρώτου πειράματος. Επιπλέον, τους ρώτησαν πόση από την ελεύθερη ώρα τους περνούν κάνοντας γνωριμίες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την ψυχική κατάσταση και μοναξιά που ενδεχομένως να νοιώθουν στο πανεπιστήμιο. Και αυτή η ομάδα απάντησε ότι οι άλλοι συμφοιτητές είναι περισσότερο δημοφιλείς από αυτούς.
Η έρευνα εξέτασε μόνο τις αντιλήψεις των νέων ανθρώπων που βρίσκονται σε νέο περιβάλλον και στάδιο της ζωής τους, όμως είναι εύκολο να φανταστούμε ότι η ίδια εσφαλμένη αντίληψη για τη φιλία ισχύει και σε άλλο περιβάλλον, εκτός πανεπιστημίου. Πέρα όμως από αυτή τη θεωρία, μια έρευνα από το 2016 απέδειξε το γεγονός ότι οι φιλίες τις περισσότερες φορές είναι μονόπλευρες -οι άνθρωποι τους οποίους θεωρείτε φίλους, δεν νοιώθουν το ίδιο με εσάς.
Πηγή: Mental Floss