Πλαφόν στο πετρέλαιο: G7 και Ευρώπη ετοιμάζουν ενεργειακή ασπίδα απέναντι στη Ρωσία

Αναλυτές εκτιμούν πλέον οτι τα επόμενα δύο χρόνια η Ευρώπη θα «ματώσει» ενεργειακά αλλά μετά θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητη
Anton Petrus via Getty Images

Σφήγει περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία η Δύση, με τους G7 να συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίστηκε από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ ως «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χτυπηθεί σκληρά η ρωσική οικονομία και να μειωθούν τα έσοδα του Πούτιν από το πετρέλαιο, ενώ παράλληλα θα μειωθούν και οι τιμές στην παγκόσμια αγορά».

Όπως αναφέρει το Reuters, παρότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχουν μειωθεί σημαντικά, στα χαμηλότερα επίπεδά από τον Αύγουστο του 2021, η Μόσχα είδε τα έσοδα της από τις εξαγωγές τον Ιούνιο να αυξάνονται κατά 700 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών κατά 40% (πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου έτους) σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Που στοχεύουν οι G7

Η Δύση, στην προσπάθεια της να κάμψει τον τομέα της ενέργειας της Ρωσίας που χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκεται ένα βήμα από την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει οτι θα υπάρχει ανώτατο όριος στην τιμή του πετρελαίου προκειμένου να περιοριστεί το ποσό που μπορούν να πληρώσουν τα διυλιστήρια και οι έμποροι για το ρωσικό αργό - μια κίνηση που η Μόσχα δεν σκοπεύει να τηρήσει απειλώντας οτι θα στέλνει το πετρέλαιο σε κράτη που δεν τηρούν αυτό το ανώτατο όριο τιμών.

Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών εξετάζουν κι άλλες οικονομικές πιέσεις, όπως τον αποκλεισμό της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

«Σε μια εποχή που ο πόλεμος της Ρωσίας οδήγησε σε υψηλές τιμές ενέργειας παγκοσμίως, νομίζω ότι το ανώτατο όριο τιμών είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό διασφαλίζοντας σταθερή ροή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλότερες τιμές», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργούς Οικονομικών Yellen.

Τόνισε ακόμη οτι αυτό «θα μειώσει τα έσοδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς πετρελαίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε, καθώς η Ρωσία έχει ήδη βρει τρόπους να μεταφέρει το πετρέλαιο της σε αγορές της Ασίας ενώ θα μπορούσε να απανήσει και με διακοπή όλων των εξαγωγών πετρελαίου, οδηγώντας σε τρομακτική άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί σε δύο χρόνια από τη Ρωσία

Στις 14 Σεπτεμβρίου η ΕΕ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν και στο φυσικό αέριο, μια κίνηση που θα αυξήσει την πίεση στη Ρωσία.

Το ερώτημα ωστόσο είναι, πόσο ακριβά θα πληρώσει η Ευρώπη αυτές τις αποφάσεις όταν η ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία είναι τεράστια.

Η Αγκάθε Ντεμαράις, διευθύντρια παγκόσμιων προβλέψεων στο Economist Intelligence Unit, μια εταιρεία έρευνας και παροχής συμβούλων, είπε στο CNBC ότι «η Ευρώπη θα καταφέρει συντομα να μην εξαρτάται από τη Ρωσία εκτιμώντας οτι αυτό μπορεί είναι πραγματικότητα στα επόμενα δύο χρόνια».

«Η Ευρώπη οδεύει προς έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και πιθανώς δύο χρόνια μιας δύσκολης προσαρμογής με οικονομικό πόνο. Αλλά μετά θα γίνει ουσιαστικά πιο ανεξάρτητη με ένα πιο διαφοροποιημένο τρόπο», είπε ο Ντεμαράις

«Και αυτό σημαίνει ότι το ενεργειακό όπλο της Ρωσίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση», πρόσθεσε.

«Η άποψή μας είναι ότι η Ρωσία το γνωρίζει αυτό και γι′ αυτό καταστρέφει τις προμήθειες φυσικού αερίου πυροδοτώντας την ενεργειακή ανασφάλεια επειδή γνωρίζει ότι αν θέλει να κάνει ζημιά στην Ευρώπη πρέπει να το κάνει τώρα. Ή τώρα ή ποτέ» υπογραμμίζει.

Αγώνας για την αποθήκευση αερίου

Η Γερμανία, μέχρι πρόσφατα, αγόραζε περισσότερο από το 50% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεταιήδη σε εέναν αγωνα δρόμου για να αποθυκεύσει όσοσ περισσότερες ποσότητεςφυσιοκού αέριου μπορεί για να κρατήσει ζεστά τα σπίτια τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Αναλυτές είπαν στο CNBC ότι η Γερμανία μπόρεσε να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η Νορβηγία έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Γερμανίας, σύμφωνα με στοιχεία της BDEW, παρέχοντας σχεδόν το 38% της γερμανικής κατανάλωσης τον περασμένο μήνα.

Η Ολλανδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Γερμανίας, εκτιμήθηκε ότι παρέδωσε περίπου το 24% του γερμανικού φυσικού αερίου τον Αύγουστο.

Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων πολιτικών κινδύνων του Eurasia Group, δήλωσε μέσω Twitter την περασμένη εβδομάδα, ότι «φαίνεται όλο και περισσότερο πως η Γερμανία μπορεί να περάσει τον χειμώνα χωρίς αυστηρό δελτίο στην ενέργεια» ακόμη κι αν η Ρωσία κλείνει εντελώς τις βρύσες.

Αυτά είναι «πολύ καλά νέα», είπε ο Μπρέμερ. «Η ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη έχει σχεδόν τελειώσει».

Ενώ η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να νικήσει τους στόχους για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό.

Τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα συνολικά επίπεδα αποθήκευσης της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο πάνω από το 80%, ενώ η υπόγεια αποθήκευση της Γερμανίας είναι πλήρης κατά 84%.

Ο Αντρέας Σρέντερ, επικεφαλής της ενεργειακής ανάλυσης στο ICIS, μια υπηρεσία πληροφοριών εμπορευμάτων, είπε στο CNBC ότι η μόχλευση της Ρωσίας στην ενέργεια της Ευρώπης «δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά έχει σίγουρα μειωθεί».

Ωστόσο, «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε περιβάλλον ρεκόρ υψηλών τιμών, επομένως είναι σαφές ότι οι μειωμένες ροές εξακολουθούν να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές», είπε ο Σρέντερ.

«Ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμη οπότε δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εικόνα. Αν είναι ήπιος, χρειαζόμαστε λιγότερες περικοπές στην κατανάλωση, αλλά αν ο είναι βαρύς, τα πράγματα αλλάζουν. Όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό» καταλήγει.

Δημοφιλή