Επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας μέσω ενός βίντεο με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό εξαπλώνεται τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το λεγόμενο «Plandemic» υποτίθεται πως είναι ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο ωστόσο περιέχει μη ακριβείς θεωρίες που μπορεί να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βίντεο παραθέτει μη αληθείς ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού και την προέλευσή του.
Παρά τις δεκάδες προσπάθειες για την κατάργησή του από το διαδίκτυο, οι χρήστες αναρτούν συνεχώς το βίντεο εκ νέου.
Το υλικό κυκλοφορεί από τις αρχές της εβδομάδας και έχει διάρκεια 26 λεπτών. Η διάδοσή του μέσω YouTube, Facebook και Twitter είναι τεράστια.
Ανάμεσα στους ισχυρισμούς είναι μεταξύ άλλων πως ο ιός απελευθερώθηκε από εργαστήριο και πως δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί με φυσικό τρόπο.
Παράλληλα, στο βίντεο αναφέρεται πως η χρήση μάσκας και γαντιών προκαλεί στους ανθρώπους περαιτέρω κίνδυνο και ότι το κλείσιμο των παραλιών είναι «παραφροσύνη» αφού στο θαλασσινό νερό υπάρχουν «θεραπευτικά μικρόβια».
Τέτοιες θεωρίες δεν υποστηρίζονται από καμία ιατρική και επιστημονική κοινότητα.
Οι δημιουργοί του «Plandemic» σχολιάζουν ταυτόχρονα πως ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνεται δεν είναι αληθινός και πως τον «κατασκευάζουν» οι κυβερνήσεις για να ασκήσουν έλεγχο στους πληθυσμούς.
Αναφέρεται γενικά πως τα ντοκιμαντέρ ή οι διάφορες τέτοιου τύπου ταινίες που προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας είναι όλο και πιο δημοφιλείς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ τα social media έχουν ξεκάθαρα παίξει ρόλο στην διάδοσή τους, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται ένα μήνυμα, παρά την κινητοποίηση των επικεφαλής τους.
Τα εν λόγω βίντεο συχνά προσελκύουν πολύ πιο εύκολα την προσοχή των ατόμων αν συγκριθούν με τα μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τα τελευταία περνά κρίση εδώ και χρόνια.
Το υλικό έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές από πολλές πλατφόρμες. Το Facebook, το Vimeo και το YouTube έχουν καταργήσει όλες τις εκδόσεις του από τους ιστοτόπους τους.
Μια ανάρτηση αναφέρει πως το βίντεο είναι απόσπασμα από ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που θα προβληθεί στο μέλλον. Ο χρήστης προτρέπει τους υπόλοιπους να το δουν και να το κατεβάσουν στον υπολογιστή τους για καινούριες αναρτήσεις.
Από την αρχή όμως της πανδημίας, δεν είναι λίγες οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το Twitter έχει εξαρχής τονίσει πως θα αφαιρεί τους «μη επαληθευμένους ισχυρισμούς» που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνοι, ενώ το Facebook δημιούργησε νέα εργαλεία για να κατευθύνει τους χρήστες προς αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.
(Με πληροφορίες από BBC, Reuters)