Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους ο 70χρονος ιδιοκτήτης της γκαλερί αλλά και ο 62χρονος ζωγράφος, που κατηγορούνται για την υπόθεση με τα πλαστά έργα τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Ελεύθερη υπό όρους αφέθηκε η 42χρονη κόρη του ιδιοκτήτη της γκαλερί, που επίσης είχε συλληφθεί.
Στις απολογίες τους όλοι αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις και συγκεκριμένα τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, της χρήσης πλαστού εγγράφου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της κατοχής απομιμητικών μνημείων με σκοπό τη διάθεσή τους ως γνησίων και της εγκληματικής συμμορίας, ενώ ζήτησαν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να αποδειχθεί ο ισχυρισμός τους περί γνησιότητας των έργων.
Πιο αναλυτικά, ο 70χρονος, που κατά τη δικογραφία εμφανίζεται ως εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών και του καταλογίζεται πρωταγωνιστικός ρόλος στην φερόμενη δράση της συμμορίας, φαίνεται να ισχυρίστηκε ότι κρατούσε τα έργα ως ”παρακαταθήκη” ενόψει της δημοπράτησης και εισέπραττε από τις πωλήσεις μία αμοιβή της τάξεως του 17%.
Από την πλευρά του, ο 62χρονος - κατά πληροφορίες - δήλωσε συλλέκτης έργων τα οποία αγόρασε από τις οικονομίες του για να τα πουλήσει ο συγκατηγορούμενός του. Τέλος, η 42χρονη κόρη του βασικού κατηγορούμενου υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα έργα κι ότι βοηθούσε σε τεχνικά ζητήματα στις δημοπρασίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές ύστερα από υπόδειξη των κατηγορουμένων αναζητούν ακόμα ένα άτομο, το οποίο φαίνεται ότι προμήθευσε την γκαλερί με έργα για να δημοπρατηθούν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 123 έργα, που ήταν να δημοπρατηθούν την περασμένη Πέμπτη έχουν κριθεί από ειδικούς ιστορικούς τέχνης ότι ήταν πλαστά ενώ εξετάζονται περισσότερα από 500 έργα, που έχουν κατασχεθεί από την Ελληνική Αστυνομία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ