Xιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονταν από οικισμούς στη νότια Ουκρανία την Τρίτη, αφού νερά ξεχύνονταν από το φράγμα Νόβα Καχόφκα, το οποίο υπέστη πλήγμα, με αποτέλεσμα δρόμοι και πλατείες να μετατραπούν σε «ποτάμια».
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει «περισσότερους από 17.000» αμάχους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει γύρω από το φράγμα Καχόβκα. «Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε πλημμυρισμένες ζώνες. Οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Δυστυχώς, περισσότεροι από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε έδαφος [που τελεί] υπό ρωσικό έλεγχο», ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν.
Το πλήγμα στο φράγμα επιδεινώνει την κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν ήδη στην πρώτη γραμμή του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ρωσία ελέγχει τη μία πλευρά του Δνείπερου- και το ίδιο το φράγμα- και η Ουκρανία την άλλη, και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το συμβάν, που αποτελεί την πιο πρόσφατη κρίση στον πόλεμο.
Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πλημμύρες στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Νόβα Καχόφκα, δίπλα στο φράγμα. Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος είπε πως τα επίπεδα του νερού είχαν αυξηθεί πάνω από τα 11 μέτρα και ότι κάποιοι κάτοικοι είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
Η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας έλεγε πως προετοιμαζόταν για εκκένωση τριών περιοχών- της Νόβα Καχόφκα, του Γκόλο Πριστάν και του Ολέσκι. Οι δύο τελευταίες βρίσκονται στο στόμιο του Δνείπερου, απέναντι από την ελεγχόμενη από τις ουκρανικές δυνάμεις πρωτεύουσα της περιφέρειας, Χερσώνα.
Η ουκρανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να μεταφέρει ηλικιωμένη σε ασφαλές σημείο και κατοίκους να προσπαθούν να διαφύγουν με το νερό να φτάνει στα γόνατά τους.
Ο Ολεξάντρ Τολοκονίκοφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας, προειδοποίησε πως τα χειρότερα έρχονταν. «Αύριο θα υπάρξει κορύφωση (των πλημμυρών) και μετά θα υπάρξει υποχώρηση» είπε σχετικά, στο πλαίσιο online ενημέρωσης των ΜΜΕ. «Έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου 1.000 άτομα. Έχουμε περίπου 50 λεωφορεία να μεταφέρουν κόσμο μεταξύ της Χερσώνας και των χωριών που επηρεάζονται. Στη Χερσώνα έχουμε τέσσερις χώρους εκκένωσης ήδη προετοιμασμένους» σημείωσε.
Το φράγμα προμηθεύει με νερό ένα μεγάλο μέρος των γεωργικών εκτάσεων της νότιας Ουκρανίας και την κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ χρησιμοποιείται και για την ψύξη του ελεγχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Η καταστροφή του προκαλεί μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς η Ουκρανία φαίνεται πως εξαπολύει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την επικράτειά της.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP