Πλημμύρες στην Νορβηγία: Μερική κατάρρευση φράγματος, ολόκληρο σπίτι παρασύρθηκε και προσέκρουσε σε γέφυρα

Τρομακτικές οι καταστροφές σε πολλές περιοχές όπως καταγράφονται σε φωτογραφίες και βίντεο. Μείζον θέμα οι αντοχές των φραγμάτων καθώς οι βροχοπτώσεις είναι όλο και πιο ακραίες.

Μερική κατάρρευση φράγματος προκάλεσαν στην Νορβηγία οι επί μέρες ακραίες βροχοπτώσεις που έχουν οδηγήσει σε κατολισθήσεις και πλημμύρες στα βόεια της χώρας ορεινή περιοχή και ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν πολλές περιοχές. Οι δε εικόνες σε πολλές περιοχές είναι πραγματικά τρομακτικές αφού ακόμη και ολόκληρο λυόμενο σπίτι παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και διαλύθηκε όταν έπεσε πάνω σε γέφυρα.

Οι αρχές είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο να ανατινάξουν μέρος του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Μπασκερέιντφος στον Γκλάμα, τον μεγαλύτερο και πιο ογκώδη ποταμό της Νορβηγίας.

Η ιδέα ήταν να αποτραπεί η πλημμύρα των γίυρω κοινοτήτων ενώ θα κατέφευγαν σε μια περιορισμένη, ελεγχόμενη έκρηξη για την απελευθέρωση της πίεσης στο φράγμα.

Αλλά η πραγματικότητα πρόλαβε τα σχέδια τους αφού πριν μπουν σε εφαρμογή η ορμητική δύναμη του νερού διαπέρασε το φράγμα μέρος του οποίου κατέρρευσε όπως είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φρέντρικ Τόμσον.

“Η ζημιά από μια πιθανή έκρηξη θα ήταν τόσο μεγάλη που δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό“, σχολίασε ο Τόμσον ενώ πλέον οι αρχές ελπίζουν σε μια σταδιακή μείωση της ορμής και της στάθμης του νερού.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιάνας Γκάαρ Στορ προειδοποίησε ότι οι πλημμύρες θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή. “Αυτό δεν έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση...Μπορεί να είναι η υψηλότερη στάθμη νερού που έχει καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια ή και περισσότερα”.

Οι γεννήτριες του φράγματος σταμάτησαν να λειτουργούν νωρίς την Τετάρτη μετά από διακοπή του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Hafslund Eco. Ένα αυτόματο σύστημα που θα έπρεπε να έχει ανοίξει τους υδατοφράκτες για να απελευθερώσει το νερό απέτυχε ενώ το νερό, η στάθμη του οποίου ανέβαινε ταχύτατα χύθηκε στη συνέχεια πάνω από το φράγμα και στον ίδιο τον σταθμό παραγωγής ενέργειας, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Δεν αντέχουν τα παλιά φράγματα τις όλο και πιο σφοδρές βροχοπτώσεις

Τεράστιοι όγκοι νερού ξεχύθηκαν επίσης πάνω από τα δυτικά τμήματα του φράγματος ενώ κυριολεκτικά διαλύθηκε ένας αυτοκινητόδρομος διπλής κατεύθυνσης και φράχτες που διέτρεχαν την κορυφή του φράγματος.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες κοντά στον ποταμό απομακρύνθηκαν.

NTB via Reuters

Δύο υδρολόγοι, επεσήμαναν ότι το επίπεδο αντοχής παλαιών φραγμάτων καθώς εκδηλώνονται όλο και σφοδρότερες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα νερού που συγκεντρώνεται επίσης ταχύτερα, αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Ο υδρολόγος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Βένκατ Λάκσμι είπε πως η έρευνά του δείχνει ότι τα παλαιότερα φράγματα δεν μπορούν να αντέξουν τις βροχοπτώσεις που είναι όλο και πιο έντονες και ξεσπούν πιο βίαια.

Πολλά από αυτά τα φράγματα σχεδιάστηκαν για να αντέχουν σε πλημμύρες που υποτίθεται ότι συνέβαιναν μόνο μία φορά τον αιώνα, αλλά αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν τώρα πολύ πιο συχνά, είπε.

″Αυτός ο τύπος σύγκρουσης μεταξύ του κλίματος και της υδρολογικής μας υποδομής, όπως τα φράγματα, θα γίνει πιο συνηθισμένος”, δήλωσε η υδρολόγος του UCLA, Παρκ Γούλιαμς.

Καθώς οι βροχοπτώσεις εντείνονται, οι ταμιευτήρες και τα φράγματα ”θα είναι ολοένα και πιο...αταίριαστα με το μεταβαλλόμενο κλίμα”.

NTB via Reuters

Μαίνεται η κακοκαιρία Στορμ Χανς

Η κακοκαιρία Στορμ Χανς (Storm Hans) έχει ”χτυπήσει” μέρη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής προκαλώντας υπερχείλιση ποταμών, καταστρέφοντας δρόμους και ξεριζώνοντας δέντρα που προκαλούν τραυματισμούς.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κάνει την περίπλοκη ανάλυση δεδομένων που απαιτείται για να εκτιμήσουν εάν κατά πόσο η κλιματική κρίση που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει παίξει ρόλο στην σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου. Αλλά έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι ακραίες καταιγίδες θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βροχής που θα ξεσπούν με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Μια Νορβηγίδα ηλικίας 70 ετών πέθανε αφού έπεσε σε ένα ρέμα. Κατάφερε να συρθεί στην όχθη, αλλά λόγω των πλημμυρών, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να διακομιστεί σε νοσοκομείο από τα σωστικά συνεργεία και κατέληξε.

Επίσης, περισσότεροι από 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν επίσης σε μια περιοχή βόρεια του Όσλο και η αστυνομία στη νότια Νορβηγία ανέφερε ότι η κατάσταση εκεί ήταν “ασαφής και χαοτική”.

Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι μεταξύ του Όσλο και του Τρόντχαϊμ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Νορβηγίας, έκλεισαν, σύμφωνα με τη νορβηγική δημόσια διοίκηση οδοποιίας.”Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κρίσης εθνικών διαστάσεων“, δήλωσε ο δήμαρχος της κομητείας Ίνλαντετ, Όουντ Χόβε.

NTB via Reuters

Προβλήματα αναφέρονται και στην Σουηδία και κυρίως στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Γκέτεμποργκ ενώ μεγάλα τμήματα του λιμανιού ήταν κάτω από το νερό.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες και των δύο χωρών εξέδωσαν επείγουσες προειδοποιήσεις.

Ο μετεωρολόγος του Σουηδικού Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Ινστιτούτου, δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet ότι ο καιρός ήταν ασυνήθιστος για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Η Νορβηγική Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων και Ενέργειας δήλωσε ότι καταγράφηκαν επίπεδα ρεκόρ στην στάθμητου νερού σε πολλά σημεία δυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας ενώ ο Έρικ Χόλμαβιστ ανώτερος μηχανικός στην Υπηρεσία ανέφερε πως τέσσερις λίμνες, συμπεριλαμβανομένου της Ραντσφιόρντεν, της τέταρτης μεγαλύτερης στη Νορβηγία, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες στις πλημμύρες.

NTB via Reuters
NTB via Reuters
|

Δημοφιλή