Από τη δεκαετία του ’80 έχει παρουσία η γαλλική Club Med στην Ελλάδα και οι παλαιότεροι θυμούνται μονάδες σε Κέρκυρα, Κω, Πάργα, Αιγιάλεια. Συνολικά 7 μονάδες είχαν αναπτυχθεί, προσφέροντας ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν, εναρμονισμένο με τη φύση.
Ωστόσο, η μοναδική μονάδα που εξακολουθεί να λειτουργεί η Club Mediterranee ΕΛΛΑΣ Α.Ε., το ελληνικό παράρτημα της Club Med, αδιαλείπτως από το 1977 έως και σήμερα, είναι το Club Med Gregolimano, στη Λιχάδα, του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, στη Βόρεια Εύβοια.
Πριν αναφερθώ στη μονάδα αυτή, επισημαίνω ότι η Club Med είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές αλυσίδες παγκοσμίως και πρόσφατα τμήμα των μετοχών της εξαγοράστηκε από τον κινεζικό, τουριστικό κολοσσό, Fosun.
Διεθνώς έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, με 65 Ξενοδοχεία, 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, και ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
Τώρα, ως προς το Club Med Gregolimano, αποτελεί μία από τις ναυαρχίδες της εταιρείας διεθνώς, με επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ και αναπτύσσεται σε κατάφυτη έκταση 216.000 τ.μ., με 940 κλίνες και 100 δωμάτια προσωπικού σε σύνολο 25.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας.
Η μονάδα αποτελείται από κεντρικό ξενοδοχείο με απλές κλίνες, σουίτες, bungalows, εστιατόρια και night club, πισίνες και μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.
Τώρα, η εταιρεία ετοιμάζεται να ανακαινίσει πλήρως όλη τη μονάδα, στο διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαϊου 2023, επενδύοντας 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 27-30 νέων bungalows συνολικής δυναμικότητας 74-80 δωματίων (148-160 κλινών), δωματίων προσωπικού με κτιριακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση 74-80 επιπλέον εργαζομένων.
Θα κατασκευαστούν Spa και δύο νέες πισίνες, θα επεκταθεί το εστιατόριο, θα πραγματοποιηθεί πλήρης ανακαίνιση του συνόλου των υφιστάμενων δωματίων του ξενοδοχείου, ανακαίνιση των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων του και ενεργειακή του αναβάθμιση. Προβλέπεται, δε, η δομημένη επιφάνεια να αυξηθεί κατά 5.200 - 5.500 τ.μ.
Πάντως, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας και προκειμένου η επένδυση να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, σε μια πολύπαθη περιοχή, υπήρξε την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου, και Βουλευτή Ευβοίας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, η εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού ομίλου, πρόεδρος της TechKM S.A. που έχει αναλάβει την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και το Project Management της επένδυσης Αφροδίτη Καρτελιά, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) Αλεξάνδρα Παπαλιάκου και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών.
Στην τοποθέτησή του ο Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «Το επείγον είναι οι αδειοδοτήσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, ειδάλλως κινδυνεύουμε με ματαίωση της επένδυσης», ενώ ο Νίκος Ταγαράς τόνισε ότι «Θα βοηθήσουμε για να μη χαθεί χρόνος και να μη χαθεί η επένδυση».