
Για πάρα πολλά χρόνια το πλήρες γάλα ήταν απαγορευμένο στα σχολεία της Αμερικής. Και στα παιδιά προσφερόταν γάλα με 2% λιπαρά, ως μέρος της προσπάθειας μείωσης των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας. Κι όμως τώρα η επιστροφή του πλήρους γάλακτος συζητιέται περισσότερο από ποτέ. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα κάποια στιγμή είχαμε κηρύξει «πόλεμο» στο πλήρες γάλα. Τελικά όμως, τι ισχύει όταν μιλάμε για τα παιδιά; Είναι καλύτερο να τους δίνουμε γάλα πλήρες ή ελαφρύ; Οι ειδικοί απαντούν.
Σε γενικές γραμμές, όταν αγωνιζόμαστε για τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας, αυτό προϋποθέτει τη μείωση των λιπαρών και των σακχάρων που προσλαμβάνουμε, τόσο παιδιά όσο και εμείς οι ενήλικες. Οπότε, σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η απαγόρευση του πλήρους γάλακτος στα σχολικά γεύματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την σχολική διατροφολόγο Έιμι Ριντ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό, η αποχή από το πλήρες γάλα δεν είναι σώνει και ντε ούτε το μοναδικό, ούτε το πλέον αποτελεσματικό μέτρο κατά της παχυσαρκίας. Και θα καταλάβουμε το γιατί.
Η επίδραση του γάλακτος στην υγεία των παιδιών
Ανεξάρτητα από τις διαφορές στις θερμίδες και τα λιπαρά, τα γάλατα έχουν παρόμοια προφίλ θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, το πλήρες γάλα έχει από 3,25% έως 3,5% λιπαρά, ενώ το ελαφρύ από 1% έως 2% λιπαρά. Ωστόσο, τόσο το ελαφρύ όσο και το πλήρες γάλα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και ασβέστιο, που συμβάλλουν στο χτίσιμο γερών οστών. Συν τοις άλλοις, το γάλα είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και φώσφορο, μέταλλα που επίσης είναι γνωστά για την υποστήριξη ενός δυνατού μυοσκελετικού συστήματος. Κι όμως παρά τις γενικές ομοιότητες, η επιτροπή διατροφικών οδηγιών των ΗΠΑ έχει στα χέρια της στοιχεία που θέλουν το πλήρες γάλα να είναι πιο ωφέλιμο για την ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας από 2 έως 5 ετών.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο δρ. Ντάριους Μοζαφαριάν, διευθυντή του Ινστιτούτου Food is Medicine στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης «τα λιπαρά των γαλακτοκομικών είναι πλούσια σε τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, τα οποία επιφυλάσσουν μεταβολικά οφέλη όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων».
Για αυτό ο ειδικός καταλήγει πως «το λιπαρά του γάλακτος, όχι μόνο δεν συνδέονται με αρνητικές παρενέργειες, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».
Και είναι και κάτι ακόμη...
Πέρα από το γεγονός ότι τα λιπαρά του γάλακτος δεν είναι επιβλαβή για τα παιδιά - ιδίως εάν κατά τα άλλα ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή - καραδοκεί και ένας άλλος κίνδυνος: Τα παιδιά να μην ευχαριστιούνται τη γεύση ή την πυκνότητα του γάλακτος με 2% λιπαρά, με αποτέλεσμα να ζητούν σοκολατούχο γάλα ή καλαμάκια με γεύση σοκολάτας ή φράουλας. Και αυτά τα προϊόντα προσδίδουν στο γάλα πολύ περισσότερα και πολύ χειρότερα λιπαρά από αυτά που περιέχει εκ φύσεως.
Οπότε, το καλύτερο είναι να προσφέρουμε στα παιδιά πλήρες γάλα με μέτρο, ιδανικά 250ml την ημέρα. Επίσης θα πρέπει στη διατροφή τους να συμπεριλαμβάνονται πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα και υγιεινά λιπαρά.
Τέλος, όπως γνωρίζουμε και παρόλο που τα παιδιά τα λατρεύουν, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να απαγορεύονται αυστηρά. Και στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Και εκτός αυτού, με τα χρήματα που σκορπάμε σε σνακ θα μπορούσαμε να επενδύουμε σε πολύ καλύτερα τρόφιμα.
(Με πληροφορίες από CNN).