Εντός της εβδομάδας και - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - όχι μετά την Παρασκευή προβλέπεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση τον σχεδιασμό για γενικό lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται ήδη σχετικές εισηγήσεις από μέρους της επιτροπής λοιμωξιολόγων/επιδημιολόγων, καθώς αξιολογούνται με τεράστια προσοχή τα νεότερα δεδομένα, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνεται σταθερά.
Το βασικό δεδομένο που επισημαίνουν στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέλη της επιτροπής σχετίζεται με τον βαθμό πληρότητας των Μονάδων Ενταντικής Θεραπείας, καθώς από την επάρκειά τους εξαρτάται πρακτικά αντοχή του συστήματος.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ασθενών που εισάγονται και έχουν ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ - και στην Αττική. Ως αποτέλεσμα και προ της ανησυχίας για την αυξανόμενη πληρότητα, εξετάζεται άμεσα η επιβολή lockdown. Η χρονική στιγμή δεν έχει επιλεγεί επί του παρόντος, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήδη μετράμε αντίστροφα και σχετικές οδηγίες θα δοθούν από το Μέγαρο Μαξίμου άμεσα προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Ωστόσο, δεν θα κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και δημοτικά σχολεία.
Ωστόσο, είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο να κλείσουν τα γυμνάσια/λύκεια.
Παράλληλα, αξιολογείται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο η αύξηση της λεγόμενης θετικότητας των τεστ σε ποσοστό που αγγίζει πανελλαδικά το 10%, ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να συνδιαμορφώνεται η στρατηγική στο μέτωπο της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης έχει ήδη επιβληθεί lockdown ή ανάλογα αυστηρά μέτρα.
Η διάρκεια του lockdown εκτιμάται ότι δεν θα είναι μικρότερη από 15-20 ημέρες.